latinica  ћирилица
07/07/2020 |  15:58 ⇒ 17:47 | Аутор: СРНА

Додик: Могуће да избори буду половином децембра

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је данас у Источном Сарајеву да ова странка и даље оспорава начин избора чланова Централне изборне комисије БиХ, али да ће испоштовати рокове који се тичу предстојећих локалних избора, за које постоји и могућност да буду одржани половином децембра.
Милорад Додик (фото:M. KADRIĆ) -
Милорад Додик (фото:M. KADRIĆ)

- Против сам оваквог састава ЦИК-а зато што има намјеру да проводи политичку егзекуцију и реваншизам и под директним је утицајем СДА и то им је речено - изјавио је Додик након састанка са лидерима ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем и СДА Бакиром Изетбеговићем.

Додик је констатовао да су у ову институцију инкорпорирани људи из опозиције из Републике Српске, те поновио да је проблем што није испоштован закон који јасно одређује да се мора изабрати комисија која проводи конкурс и бира чланове након конкурсне процедуре.

Додик је рекао да је СНСД поднио пријаву за предстојеће локалне изборе, те да ће усвајањем буџета БиХ до 21. јула бити обезбијеђена средства за њихово одржавање.

Према његовим ријечима, остаје тај дио приче у споразуму који су постигли ХДЗ БиХ и СДА да ће се избори у Мостару одржати у исто вријеме када и локални у остатку БиХ.

- Онда остаје могућност да се избори заједно одрже у првој половини децембра, али и ту постоји основа да се испита законска могућност помјерања - рекао је Додик.

Он је истакао да тражи да се закон поштује и да се, уколико постоји потреба да се закон мијења, то и учини.

- Ако закон предвиђа да се избори у БиХ одржавају у првој недјељи октобра изборне године и да је тај рок могуће пролонгирати 30 дана, а не више, она ми ако идемо на децембар можемо рећи да ће се пролонгирати 90 дана, али се мора промијенити тај дио закона да би ЦИК имао право да то уради - појаснио је Додик.

Додик је упозорио да без те врсте измјене нема ни законског основа за помјерање избора.

- Ми смо заинтересовани за изборе и мислимо да у овој години треба одржати локалне изборе. СНСД се добро припремио и очекује велику побједу - поручио је Додик.

Повезане вијести:

Договорени избори у Мостару и буџет, именовања нису (ФОТО)