latinica  ћирилица
07/07/2020 |  16:02 ⇒ 19:19 | Аутор: СРНА

Договорени избори у Мостару и буџет, именовања нису (ФОТО)

Предсједници СНСД-а Милорад Додик, ХДЗ-а БиХ Драган Човић и СДА Бакир Изетбеговић договорили су данас у Источном Сарајеву усвајање буџета БиХ до 21. јула, измјене Изборног закона које се тичу Мостара, уз уважавање интереса српског народа, док коначни договор о именовањима на нивоу институција БиХ није постигнут, првенствено због проблема у односима ХДЗ-а БиХ и СДА.

Додик је након састанка новинарима потврдио да би буџет БиХ у оба дома парламента БиХ требало да буде усвојен до 21. јула, по скраћеној процедури.

Што се тиче измјена Изборног закона које се односе на Мостар, предсједник СНСД-а је рекао да ту нема ништа много спорно, а да српска страна тражи да се обезбиједи равноправност Срба и да се ријеши питање конститутивности Срба у Херцеговачко-неретванском кантону.

Када је ријеч о именовањима, Додик је напоменуо да ту остаје раније договорена расподјела и да би, што се тиче српске стране, приједлог именовања требало да се нађе на наредној сједници Савјета министара.

Човић је потврдио да је договорено усвајање буџета БиХ до 21. јула на Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, као и да није спорна измјена Изборног закона у дијелу који се односи на Мостар.

- Треће питање је било кадровирање. Ништа се нисмо договорили - истакао је Човић, поновивши ранији став да ХДЗ БиХ неће подржати Селму Цикотића за новог министра безбједности у Савјету министара.

Он је био искључив у ставу да Управа за индиректно опорезивања БиХ "припада" хрватском народу.

- УИО ће бити хрватска и ни са ким је нећемо дијелити - рекао је лидер ХДЗ-а, додајући да ће се наставити договарати билатерално, односно у "четири ока".

Радмановић, Додик и Шпирић (фото: D.Ć / klix.ba)

Изетбеговић је потврдио да постоји одређених проблема са хрватском страном која је, према његовим ријечима, изиритирана именовањима у Централној изборној комисији БиХ.

- Српска страна је то превазишла, тако да се креће у именовања. Селмо Цикотић ће бити предложен од предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије у четвртак. Креће се са именовањима у Агенцији за истраге и заштиту, Регулаторној агенцији за комуникације - рекао је Изетбеговић.

Он је навео да ће се питање именовања рјешавати како је било и до сада, дакле по националним компонентама.

- Ми ћемо покушати са хрватском страном да УИО БиХ добије ипак бошњачка страна. То нисмо успјели ријешити данас, али преостаје да разговарамо. Што се тиче буџета, постоји идеја да се иде у скраћени поступак јер ХДЗ не би сутра на Дому народа прихватио хитни поступак тако да би имали оборен буџет и изгубили би сљедећих мјесец-два дана. Тако да се заврши ове седмице оба читања на Представничком дому, а на Дому народу буџет би требао био усвојен 21. јула - рекао је предсједник СДА.

Он је напоменуо да ће измјене Изборног закона у вези с Мостаром ићи већ данас на Представничком дому БиХ и додао да ће српска страна, што се тиче СДА, бити задовољна у Мостару.

Повезане вијести:

Додик: Избори највјероватније у децембру