latinica  ћирилица
07/07/2020 |  18:47 | Аутор: СРНА

Додик: Ниво БиХ није доносио адекватне мјере да би олакшао посљедице епидемије

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас на Јахорини да ниво БиХ није показао да разумије потешкоће привреде и да органи БиХ нису доносили адекватне мјере како би олакшали посљедице епидемије вируса корона.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Додик је истакао да је веома расположен да учествује у свим дискусијама, попут данашњег округлог стола о теми "Како одржати пословање у отежаним условима изазваним вирусом корона?" како би се дошло до најбољих рјешења, а једно од њих јесте промјена стопе обавезне резерве Централне банке БиХ, с циљем обезбјеђивања квалитетног ноца који би могао да буде усмјерен у привредне активности.

Додик је истакао да економији у окружењу, прије свега у ЕУ, стоји на располагању низ механизама који они масовно копристе да би помогли живот и реалну привереду и при томе, без покрића, штампају новац, али то је нешто што не може дуго да траје.

- Оно што сада код нас отежава проблеме, јесте да смо ушли у услове дефлације, што значи да имамо ниже цијене робе, а већу потражњу, што може довести до акумулације робе и до проблема њеног ускладиштења - рекао је он.

Српски члан Предсједништва БиХ је на отварању округлог стола "Како одржати пословање у отежаним условима изазваним вирусом корона?" на Јахорини упозорио да долазе још тежа времена у погледу пословања и санирања економских штета, те да треба сачувати економију и свако радно мјесто.

- Мислим да је свима јасно колико су огромне посљедице епидемије вируса корона и зато је веома важно да одржимо дијалог између различитих фактора у друштву, прије свега између Владе Републике Српске и цијеле пословне заједнице, са којима сви заједно треба да будемо усмјерени да сачувамо нашу економију и свако радно мјесто - поручио је Додик.