latinica  ћирилица
08/07/2020 |  19:06 | Аутор: СРНА

Сатлер: Добар дан за БиХ због омогућавања избора у Мостару

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер рекао је да је ово добар дан за БиХ јер је Парламентарна скупштина усвојила измјене Изборног закона на основу којих су створени услови за одржавање локалних избора и у граду Мостару.
Јохан Сатлер -
Јохан Сатлер

Отварајући састанак чланова колегијума Представничког и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ с амбасадорима Квинте, Сатлер је рекао да је од изузетног значаја што је тај сложени посао окончан у парламенту, а што је прије само шест мјесеци то било готово незамисливо.

Он је у име свих учесника састанка честитао за остварени резултат, саопштено је из парламента БиХ.

Похвале Сатлера и амбасадора Квинте члановима колегијума упућене су и за одлуку о именовању чланова Парламентарне скупштине БиХ у Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање који је заједнички инструмент Европског парламента и Парламентарне скупштине БиХ за спровођење парламентарне димензије Споразума о стабилизацији и придруживању.

Током разговора, амбасадори Квинте су изразили очекивања да ће у најављеном року бити окончан рад на усвајању буџета за 2020. годину, те бити убрзан рад на испуњавању приоритетних реформских мјера везаних за владавину права, борбу против тероризма, стратегију за рад на предметима ратних злочина, као и доношење закона о јавним набавкама, реформу јавне управе, доношење закона о сукобу интереса, испуњавање међународних обавеза БиХ у подручју енергетског сектора, те измјенама кривичног законодавства и другим важним задацима.

Чланови руководства Представничког и Дома народа истакли су да је рад на великој већини ових реформских мјера у одмаклој или завршној фази и да има изгледа да ће он бити окончан почетком јесени, а неке од њих најкасније до краја године.

- При томе је указано на потребу значајнијег ангажмана Савјета министара, као извршног органа који у парламентарну законодавну процедуру треба да доставља квалитетне и усаглашене законе чиме се осигурава и њихова већа проходност у процесу усвајања. Међутим, како се данас могло чути, при томе је важно не нудити еуфоричне рокове него учинити да реформске мјере буду плод темељног приступа чак и ако он захтијева нешто дуже усаглашавање - наводи се у саопштењу.

Захваљујући представницима међународне заједнице за ангажман и подршку, чланови руководства домова Парламентарне скупштине БиХ изразили су наду да ће таква пракса бити настављена и у наредном периоду.