latinica  ћирилица
09/07/2020 |  07:38 ⇒ 07:49 | Аутор: sputniknews.com

Кон: Вирус нам се свима попео на главу (ВИДЕО)

Кризни штаб за борбу против пандемије би требало сутра да донесе одлуку хоће ли за викенд бити поново уведен полицијски час.
Предраг Кон (фото:Tanjug / SAVA RADOVANOVIC) -
Предраг Кон (фото:Tanjug / SAVA RADOVANOVIC)

 Епидемиолог др Предраг Кон каже да је синоћње протесте због такве могућности схватио као бијес и очај првенствено усмјерен према вирусу, који се свима попео на главу.

Кон гостујући у Спутњику поручује да је најважније да разумијемо да нам је основни противник вирус и да цијела планета, укључујући људе различитих политичких опција и различитих схватања живота, жели да короне више нема.

- Имали смо прилику да на протестима видимо нагомилан бијес, очај и негативну енергију која је првенствено усмјерена ка вирусу а онда се испољава у односу на све оно што се негативно доживљава у ситуацији гдје нам се вирус свима попео на главу - каже члан Кризног штаба.

У Београду се, наглашава он, боримо да опстане здравствени систем, ситуација се убрзано погоршава, а искуство показује да се најбрже долази до резултата са најрестриктивнијим мјерама, био то полицијски час или карантин.

- Надам се да све већи број људи схвата да обавезно ношење маски треба да буде адекватна замјена за то затварање. То значи да се свуда избјегава контакт, чак и на отвореном простору ако је ближи од једног метра треба да буде с маском, а у затвореном без обзира на удаљеност мора да постоји маска. Зато што је онда могућност ширења вируса сведена на један посто - објашњава доктор.

Као могуће мјере Кон предлаже поред ригорозније забране окупљања с ограничењем на пет особа, даље скраћење радног времена, посебно ресторана и клубова јер, како истиче, на мјестима гдје се игра, пјева и наглас скандира вирус се преноси и на већу даљину па је већа и могућност да дође до заражавања.

Потребна заједничка ријеч епидемиолога

На питање како коментарише позиве на смјену љекара у Кризном штабу због тога што често износе различите оцјене које збуњују јавност, Кон каже да је покретао иницијативу да се епидемиолози издвоје као дио Кризног штаба, како се то не би дешавало.

- Потребна нам је врло јака заједничка ријеч епидемиолога из простог разлога што се она прилично разликује од неких других. У тимском раду могуће је да се заједнички доносе одлуке а да свако интерпретира одлуке на различит начин па је то збуњивало људе. То по мени није добро, што не значи да ће бити усвојено то што ја говорим - констатује саговорник.

Рашчистити до краја податке о броју умрлих

Др Кон се осврнуо и на тврдње да има много више умрлих него што се званично наводи, а на питање да ли је било прикривања података одговара:

- То је питање од милион долара. То и јесте и није најважније питање, зависи како се гледа. Први пут смо имали да се епидемија оваквог типа прати заједно са ИТ сектором који је направио посебну апликацију која се попуњавала на мјесту дешавања, и у болницама и у лабораторијама. Ми по нашем закону имамо врло јасне обрасце како се врши пријава смрти од заразне болести. Сад први пут имамо алатку која је направљена зато да би била брза и да би могла да даје те податке. Нико од нас није сумњао у такву информатичку основу - образлаже Кон.

Како истиче, поводом изнијетих сумњи на више мјеста покушао је да добије објашњења и свуда му је речено да апсолутно не постоји могућност да се непосредно и за тако кратко вријеме добију потпуно поуздани подаци о смртности.

Он напомиње да свака пријава смрти од заразне болести мора да буде потврђена, а да се у овом тренутку располаже подацима за март и април, док ће за текући период подаци стићи у септембру и да у том свјетлу “свакако постоји нешто што треба до краја рашчистити“.

- Никада за нас љекаре није било овакве активности и оволико посла који се сада на крају ставља на неки стуб срама. То нећу да прихватим због струке, али ни тврдње да је то у овом тренутку апсолутно најважнија ствар - наглашава Кон.

Од јуна наступио диктат економије

Кон не прихвата ни наводе да се Кризни штаб у својим одлукама није увијек руководио искључиво струком, али додаје:

- У почетку се све што је струка говорила реализовало истог момента. Од шестог мјесеца наступа оно што ја зовем диктат економије, можемо га назвати и диктат политике, власти“.

Епидемиолог на крају износи очекивање да ће за двије-три недјеље доћи до пада броја обољелих и поручује да се не треба опуштати.

- Уколико се у наредних четири-пет дана смањи притисак и почну да дјелују уведене мјере неће бити ни пооштравања и увођења полицијског часа. Уколико се то не догоди онда немамо другог излаза јер немамо вишје гдје да ширимо капацитет него да идемо на забрану контакта, на који год начин се то изведе - закључује Кон.