latinica  ћирилица
10/07/2020 |  20:36 | Аутор: СРНА

Ердоган: Прве молитве у Аја Софији 24. јула

Прве молитве у Аја Софији биће одржане 24. јула, рекао је данас предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

Ердоган је навео да ће Аја Софија остати отворена за муслимане, хришћане и стране држављане, али да је Турска искористила своје суверено право да ово здање прогласи џамијом те да ће критике због тога бити сматране као напад на њихову независност.

Суд у Турској поништио је нешто раније Владин указ из 1934. године којим је истанбулска Аја Софија претворена у музеј.

Суд у образложењу одлуке наводи да је та одлука незаконита, чиме је отворен пут да грађевина поново буде претворена у џамију упркос позивима из свијета да се то не чини.

Турски предсједник предложио је да се статус џамије обнови за грађевину која је на Унесковој листи свјетског насљеђа.

Аја Софија је била централно мјесто хришћанске Византије и муслиманског Османлијског царства, а сада је један од најпосјећенијих споменика у Турској.

Одлуку је донио Државни савјет, највиши административни суд у Турској.

Организација УН за образовање, науку и културу /Унеско/ извршиће ревизију статуса Аја Софије након што је турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган ову локацију у Истанбулу прогласио џамијом.

- Жалосно је то што одлука Турске није била предмет дијалога нити обавјештења унапријед. Унеско позива турске власти да без одгађања отворе дијалог како би се избјегао корак уназад од јединствене вриједности тог изванредног насљеђа чије очување ће бити предмет ревизије на наредној сједници Комитета за свјетско насљеђе - наводи се у саопштењу ове организације УН.