latinica  ћирилица
13/07/2020 |  11:57 ⇒ 11:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Лончар: Здравствени систем пренапрегнут

У свим ковид болницама прераспоређени су капацитети, како би у наредна два дана могли да се збрину сви пацијенти заражени вирусом корона, каже министар здравља Србије Златибор Лончар и додаје да је здравствени систем пренапрегнут.
Златибор Лончар - Фото: Screenshot/YouTube
Златибор ЛончарФото: Screenshot/YouTube

Лончар је навео да Институт "Бањица" данас и током ноћи неће више моћи да прима пацијенте јер је болница препуна.

Он је навео да ће вечерас или ујутро прве пацијенте примити и Институт за реуматологију и да је у тој здравственој установи на располагању више од 100 кревета за ковид пацијенте.

- Били смо принуђени да и Институт за реуматологију укључимо у ковид систем јер је велики број пацијената који захтијевају болничко леијчење у Београду - рекао је Лончар.

Он је навео да је здравствени систем пренапрегнут, да су здравствени радници нон стоп у болницама, готово да не иду кући и не виђају породице, немају одмор.

Како каже, најтежа ситуација је у Београду, као и највећи проблем са болничким капацитетима, док у Нишу, Врању, Лесковцу, Крагујевцу, Новом Саду, Шапцу и Ужицу има довољно мјеста у болницама.

- Направили смо за наредна два дана распоред у болницама, за озбиљан сценарио, ако се број обољелих не буде смањивао и ако не буде већи - рекао је Лончар.

Он је апеловао на грађане да поштују мјере, и понашају се у складу са препорукама љекара, јер се, како је рекао, само на тај начин ситуација може побољшати.