X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
14/07/2020 |  08:29 ⇒ 10:27 | Извор: РТС

Заја: Вирус корона у Србији јачи него у Италији

Предсједник Венета Лука Заја изјавио је за италијанске медије да је сој вирус корона у Србији агресивнији од онога који је до сада био познат у Италији.
Вирус корона - Фото: РТРС
Вирус коронаФото: РТРС

Лука Заја је рекао да су изоловали вирус пацијената који су дошли из Србије.

- Урадивши четири теста, примјетили смо да је вирусно оптерећење изузетно јако, вируси су идентични између себе, али припадају потпуно другачијем кластеру од оног који је до сада био изолован у Венету и у Италији. До данас није могуће повезати специфичне мутације са различитом патогеношћу вируса јер досадашња истраживања нису показала да постоје клиничке форме везане за мутацију вируса - рекао је Заја.

Предсједник Венета је наредио да се тестирају странци у том региону, да није у питању гетоизација већ брига о здрављу свих грађана.

Наиме, у Венету су се отворила нова жаришта управо тамо гјде је највећа концентрација људи који су дошли из иностранства.

- Ситуација у овом региону је у сваком случајну стабилна, под контролом, али нас заиста забрињавају ти сојеви вируса који долазе из иностранства, те смо зато појачали контролу - рекао је Заја.

Навео је да се ради о грађанима који долазе из Бенина, Србије, Молдавије, Конга и Сјеверне Македоније.

- Потребно је да Свјетска здравствена организација идентификује државе које имају проблеме, то је нешто што одавно понављам. Забрињава и што су пацијенти све млађи, имамо случај једне маме од 23 године из Kамеруна са дијететом од шест година и два близанца од четири, сви позитивни на вирус - рекао је Заја.

У овом моменту се у болницама у Венету налазе два пацијента позитивна на вирус, што су укупно 144 пацијента, а на интензивној нези је њих деветоро, од којих је троје позитивно на вирус, док преминулих нема.