latinica  ћирилица
14/07/2020 |  13:32 | Аутор: СРНА

Вучић: Албанци са југа Србије желе веће интеграције у институције државе

Предсједник Србије Александар Вучић обавио је консултације у вези са формирањем нове владе Србије са представницима изборне листе Албанска демократска алтернатива - Уједињена долина, који су говорили о намјери да се Албанци што више интегришу у институције државе Србије.
Александар Вучић (Фото: Инстаграм/Будућност Србије) -
Александар Вучић (Фото: Инстаграм/Будућност Србије)

Вучић је саслушао њихове приједлоге, захтјеве и потребе, а они су говорили и о неопходности економског напретка, како југа Србије тако и цијеле државе, саопштено је из прес службе предсједника Србије.

Вучић је са пажњом саслушао све њихове примједбе на функционисање државе и истакао да је власт спремна да на различите начине помогне развоју југа Србије.

Он је нагласио да ће представнике албанских партија у наредних 14 дана обавијестити о даљем току формирања Владе Србије.

Вучић је почео данас консултације за формирање Владе Србије састанком са представницима изборне листе Албанске демократске алтернативе - Уједињена долина.

Вучић ће се наредних дана састати и са представницима осталих мањинских листа и странака, као и странака и листа које су обезбиједиле мандате на изборима - представницима СВМ-а, СПС-а, СПАС-а, Странке правде и помирења и СНС-а.

На протеклим парламентарним изборима у Србији мандате у скупштини је добило седам странака и листа.

Највише гласова освојила је изборна листа владајућег СНС-а "Александар Вучић - За нашу дјецу" 60,65 одсто или 188 мандата.

Изборна листа окупљена око СПС-а Ивице Дачића добила је 10,38 одсто од броја бирача који су гласали, односно 32 мандата, СПАС Александра Шапића добио је 3,83 одсто или 11 мандата.

У парламент су ушле и мањинске листе "Савез војвођанских Мађара - Иштван Пастор" 2,23 одсто или девет мандата, Странка правде и помирења бившег новопазарског муфтије Муамера Зукорлића и Демократска партија Македонаца добили су заједно четири мандата.

У парламент је ушла и листа "Албанска демократска алтернатива - Уједињена долина" са три мандата и "СДА Санџака" Сулејмана Угљанина са три мандата.

Угљанин је јуче изјавио да неће ићи на консултације о формирању владе Србије.