latinica  ћирилица
21/07/2020 |  13:30 | Аутор: СРНА

Жунић: Либерализација ће се дефинитивно догодити

Посланик СНСД-а Игор Жунић рекао је, током расправе у Народној скупштини Републике Српске о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о обавезним осигурањима у саобраћају, да ће се либерализација у осигурању дефинитивно десити јер је то једна од обавеза БиХ на њеном европском путу, те да је потребно припремити домаћа осигуравајућа друштва за такве процесе.
Игор Жунић - Фото: РТРС
Игор ЖунићФото: РТРС

Жунић је подсјетио да је БиХ потписала Споразум о стабилизацији и придруживању /ССП/ са ЕУ и да се члан 89 тог споразума односи на област осигурања.

- Дефинитивно ће се десити и та либерализација и сматрам да наша осигуравајућа друштва нису на прави начин схватила шта нас чека у будућности, када се на нашем тржишту појаве и озбиљна и велика осигуравајућа друштва. Морамо бити спремни да уђемо у такву утакмицу - нагласио је Жунић.

Посланик ДНС-а Душко Ивић сматра да ће процес либерализације регулисати тржиште осигурања у саобраћају, као и да, умјесто дјелимичне, треба увести потпуну либерализацију јер би то било било повољније за осигуравајућа друштва.

Ивић је напоменуо да осигуравајућа друштва морају сносити одговорност за свој рад.

Посланик СДС-а Зоран Видић рекао је да је овај законски акт произашао из директива ЕУ, наводећи да се домаћа осигуравајућа друштва нису припремила за оно што ће се дешавати на тржишту осигурања.

- Ми, као и друштво, морамо да промовишемо домаће. Поставља се питање да ли постоји неки оперативни план да се домаћа осигуравајућа друштва припреме за те три године, за колико је пролонгиран рок либерализације - навео је Видић.

Посланик ПДП-а Љубиша Крунић рекао је да ће Клуб ПДП-а подржати предложено законско рјешење, те додао да ће њиме, пролонгирањем рокова либерализације, бити заштићене домаће осигуравајуће куће.

Крунић је истакао и да се градњом добре мреже путева штити велики број осигуравајућих кућа, посебно оних са малим капацитетом.