latinica  ћирилица
21/07/2020 |  17:22 | Аутор: СРНА

Шулић: Приједлог закона добра основа за већи развој спорта

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић рекао је да је Приједлог закона о спорту добра основа да се спорт у Српској још више развија и да се побољша положај лица која се баве спортом.
Денис Шулић - Фото: РТРС
Денис ШулићФото: РТРС

- Посебно бих издвојио сегмент школског спорта, који је изродио доста талената који су постали препознатљиви. Осим тога, овим законским рјешењем се спорт приближава младим, који пуно времена проводе за таблетима и компјутерима - рекао је Шулић током рсправе о Приједлогу закона о спорту.

Према његовим ријечима, ово је модеран закон, а финансијске олакшице за појединце и клубове који се полупрофесионално и професионално баве спортом, гаранција су да ће остати у спору.

Посланик СПС-а Андреа Дорић каже да су овим приједлогом закона права дјеце која се баве спортом подигнута на виши ниво, јер се лицима осуђеним за сексуално искориштавање дјеце или насиље у породици забрањује рад са дјецом.

- Ко хоће да ради у спорту са дјецом мора донијети увјерење о некажњавању за таква дјела", рекла је Дорићева.

Посланик СНСД-а Наташа Колашинац рекла је пажњу треба усмјерити на то да систем спорта остане одржив и да у наредном периоду овај закон буде праћен одређеним пореским олакшицама ради привлачења пословних и привредних субјеката да улажу у спорт.

Она сматра да спортске клубове, који се сада воде као удружења грађана, треба ослободити од заосталих пореских обавеза да би били трансформисани у спортска привредна друштва без обавеза.

Посланик ПДП-а Гордана Видовић упитала је да ли је могућа "деполитизација спорта", истичући да је важно да то буде добро прописано, јер је "политика ушла у све поре друштва и то одвраћа младе од спорта".