latinica  ћирилица
22/07/2020 |  07:38 ⇒ 12:17 | Аутор: СРНА

НСРС усвојилa раније апсолвиране тачке дневног реда

У Бањалуци је завршена 11. редовна сједница Народне скупштине Републике Српске. Посланици су усвојили раније апсолвиране тачке дневног реда .
Сједница НСРС - Фото: РТРС
Сједница НСРСФото: РТРС

--------------

НСРС је размотрила је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о рачуноводству и ревизији Српске, којим је прописано да Министарство финансија по службеној дужности успоставља и води регистар предузетника за пружање књиговодствених и рачуноводствених услуга.
Образлажући овај приједлог закона, министар финансија Српске Зора Видовић истакла је да ће се на тај начин успоставити функционалнији регистар у смислу испуњености услова које прописује овај закон и ефикаснији надзор над овим субјектима.

Видовићева је рекла да је овим актом прописано да вођење пословних књига и сачињавање финансијских извјештаја може уговором бити повјерено другом правном лицу или предузетнику регистрованом за пружање књиговодствених и рачуноводствених услуга који су уписани у одговарајући регистар, а којима је то претежна дјелатност.

Она је навела да је овим приједлогом закона дефинисано да сертификоване рачуновође техничари који имају регистровану дјелатност за вођење књига углавном за мале предузетнике могу и даље наставити дјелатност док не оду у пензију или своје фирме не занове рачуновођама са високом стручном спремом.

- Мислим да они квалитетно обављају своје послове зато што су већ годинама то радили - рекла је Видовићева.

---------------

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је данас да Приједлог закона о измјени Закона о јединственом регистру финансијских извјештаја Српске предвиђа да је крајњи рок за предају финансијских извјештаја фебруар наредне године за претходну годину.

Посланици су размотрили Приједлога закона о измјени Закона о јединственом регистру финансијских извјештаја Републике Српске.

---------------

Посланици су јуче размотрили Приједлог закона о пореском поступку Републике Српске којим се поједностављују одређене процедуре, како за пореског обвезника, тако и за Пореску управу Српске у чијој је надлежности примјена овог закона.

Народни посланици размотрили су Приједлог закона о спорту чији је основни разлог доношења потреба унапређења развоја спорта и спортског система Српске.