latinica  ћирилица
22/07/2020 |  19:31 ⇒ 23/07/2020 | 07:19 | Аутор: РТРС

Вучић у Бањалуци; Помоћ Српској вриједна 2,7 милиона евра (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић, сутра долази у Бањалуку. С њим и значајна помоћ Српској, у којој су и санитетска возила за 15 локалних заједница. Делегацију Србије, коју ће предводити предсједник Александар Вучић, на аеродрому у Бањалуци дочекаће предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.
Додик и Вучић (Фото: Танјуг/Драган Кујунџић) -
Додик и Вучић (Фото: Танјуг/Драган Кујунџић)

Предсједник Србије, Александар Вучић, долази у Бањалуку и доноси донацију вриједну 2,7 милиона евра. Између осталог, за домове здравља широм Српске стиже 15 санитетских возила. Вучић је први пут у посјети Бањалуци као предсједник Србије. Дочекаће га српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик, а теме ће осим донације возила бити бројне.

- Разговараћемо о реализацији досада пружене помоћи Србије за изградњу објеката широм Српске. Теме разговора ће бити и политичка и економска питања и сарадња са Србијом, која је за нас матична земља. Веома се радујем овој посјети - рекао је Додик.

Донирана возила биће распоређена у 15 локалних заједница од Источног Старог Града до Новог Града, рекао је министар здравља, Ален Шеранић.

- Углавном ће 15 мањих општина ће бити корисници донираних санитетских возила кроз своје домове здравља. Вриједност ове донације је 1,4 милиона КМ и управо ће то подићи квалитет како рада служби, тако и квалитетнијег пружања здравствене заштите поготово у овом периоду, периоду вируса корона. Користим прилику да искажем захвалност Србији на челу са Вучићем, не само због ове донације него и због тога што су били увијек уз нас када је требало - изјвио је министар здравља Српске Ален Шеранић.

Донација Републике Србије Српској (Фото: РТРС)

Поједине општине имају санитетска возила стара и преко 20 година, рекао је Шеранић, због чега је ова донација изузетно значајна. Очекује се да ће Вучић око 10 часова обићи Универзитетски клинички центар Српске када ће и предати возила.

- Желимо да се захвалимо за све што је Србија урадили за наше љекаре, на едукацијама љекара, за наше пацијенте и за сву помоћ коју су дали Српској у заштитној опреми, материјалу, као и свему што чине за нас - рекао је генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић.

Након посјете УКЦ-у предвиђен је обилазак вишенамјенског објекта у насељу Петрићевац у Бањалуци, у оквиру кога су вртић, дом здравља и мјесна заједница, за чију изградњу је Србија издвојила 800.000 евра.

- Ту је амбуланта за примарну здравствену заштиту, вртић за преко 100 малишана и објекат мјесне заједнице за потребе свих грађана. Овим добијамо један мали центар на Петрићевцу на којем се још налазе и основна школа, црква и споменик, тако да ћемо са новим садржајима добити једну малу урбану цјелину - рекао је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Званични састанак предсједника Србије, Српске и српског члана Предсједништва биће одржан у Влади, након чега ће обићи српско-руски храм у изградњи.