latinica  ћирилица
29/07/2020 |  08:00 | Аутор: СРНА

Сребреница: Заустављен тренд масовног проширивања и засађивања малињака

У сребреничкој општини узгајивачи малине смањују површине засађене тим бобичастим воћем и уништавају дијелове малињака, због, како кажу, неизвјесности цијене већ неколико година, као и недостатка радне снаге за бербу, што је зауставило тренд масовног проширивања и засађивања нових малињака, који је био актуелан прије неколико година на подручју ове, али и сусједних општина Братунац и Милићи.
Малине -
Малине

Бројна домаћинства у средњем Подрињу су због добре цијене прије неколико година засадила малињаке, очекујући бољи профит, па су њиве које су засијаване кукурузом и поврћем биле претворене у малињаке, а сада су на многима поново културе које су деценијама на њима узгајане.

Смањење цијене малине и неизвјесност о њеној висини до краја бербе довели су до смањења броја малинара и површина под овом културом.

Директор Опште пољопривредне задруге "Сребреница" Иван Тодић рекао је да је у опадању број произвођача, али и површине под малињацима, а ове године су и временски услови негативно утицали, па је род малине значајно умањен у односу на претходне године.

- Међутим, квалитет и цијена малине су бољи него прошле године и то је сатисфакција за произвођаче - оцијенио је Тодић.

Он је потврдио да ни хладњача у власништву задруге на чијем је челу још није формирала коначну цијену малине, али да ће она бити већа од три КМ по килограму.

- Ми пратимо тржиште и цијене у окружењу. Немамо дневну, него се одреди цијена на крају бербе, која треба да задовољи и произвођаче и тржиште - појаснио је Тодић и додао да је веома важан коректан однос откупљивача према произвођачима чији се број смањује.

Он је констатовао да ће ове године бити откупљене мање количине малине него претходних година.

Тодић је навео да у општини Сребреница послује шест хладњача које се баве откупом и складиштењем јагодичастог воћа и њихови капацитети су знатно већи од количина које се произведу на овом подручју.

- Све хладњаче у сребреничкој општини, па и у сусједном Братунцу, баве се откупом и складиштењем малине и купине. Уколико не прошире асортиман доћи ће у незавидан положај, а постоји могућност откупа, складиштења и прераде и другог воћа што омогућава сталну упосленост и већу искориштеност расположивих капацитета - истакао је Тодић.

Он је појаснио да је сребреничка задруга прошле године откупила 500 тона јагодичастог воћа, а да ће ове године откупити 300 тона јер се оријентисала на прераду и откуп залеђене робе и њен пласман на европско тржиште.

Тодић је рекао да је капацитет задружне хладњаче хиљаду тона робе, да на својим плантажама узгајају органску малину и купину на 13 хектара и шест хектара су ове године засијали кромпиром.

Задруга у посљедње вријеме приоритет даје преради и паковању јагодичастог воћа, што јој обезбјеђује пласман на европско тржиште и бољу зараду.