latinica  ћирилица
29/07/2020 |  12:43 ⇒ 13:37 | Аутор: СРНА

Додик: Српска има искључиву надлежност у образовању (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је надлежност у области образовања искључиво на Републици Српској.
НС РС - сједница - Фото: СРНА
НС РС - сједницаФото: СРНА

Он је рекао да та надлежност није на нивоу БиХ као што се покушава пренијети када је ријеч о штетним одлукама Предсједништва БиХ донесеним његовим недавним прегласавањем - Одлуци о одобравању закључивања Уговора о приступању БиХ Међународном истраживању развоја читалачке писмености ПИРЛС 2021 и Одлуци о одобравању закључивања Споразума о учешћу БиХ у Програму за међународно оцјењивање ученика /ПИСА/ 2021.

Образлажући у Народној скупштини своје изјаве према којима је прогласио Одлуке Предсједништва БиХ, без консензуса усвојене на 14. редовној сједници одржаној 22. јула ове године, веома штетним по виталне интересе Републике Српске, Додик је рекао да се Агенција за предшколско, основно и средње образовање БиХ /АПОСО/ покушава произвести као централно мјесто за питање образовање, што је недопустиво.

- Овдје се скрнави уставна надлежност Српске. Ако то дозволимо и прихватимо нека обећања и слично, свакако ћемо изгубити дио аутономије, што не желимо - рекао је Додик и додао да се у том погледу тражи договор уз уважавање видљивости Српске у тим процесима.

Он је рекао да ће потегнути механизам заштите виталног националног интереса Српске и о "најбезазленијим" питањима, јер је то важно.

- Није проблем да се разговара у Скупштини и о питањима Трговске горе, миграната и слично, али само ако то буде на дневном реду Предсједништва. Дакле, нећу оклијевати да потегнем витални национални интерес и у том случају, а питање Трговске горе смо већ третирали и предузимали мјере у том смјеру. Све остало је политикантство - рекао је Додик.

Додик је замолио посланике да на данашњој посебној сједници гласају за заштиту виталних националних интереса Српске.

- Народна скупштина је коначно мјесто одлуке за одлуке Предсједништва и то морамо афирмисати. Само гдје се уважавају ставови Српске може доћи до одлука, а свугдје гдје је угрожен интерес Српске морамо радити да се то спријечи. Дакле, Народна скупштина је изнад Предсједништва и у том смислу њена одговорност према Српској мора бити ојачана. Поновићу, нећу никада оклијевати да и када је ријеч о бизарним стварима потегнем витални интерес јер је превише било скрнављења наших права. Позивам вас да подржимо ове изјаве и одбацимо одлуке Предсједништва - поручио је Додик.

Додао је да су све одлуке Предсједништва које је недавно оспорио круцијалне за Српску.

- Нисмо против разговора да се постигне Меморандум са САД, да се одржи ПИСА тестирање и слично, али Српска у том смјеру мора бити видљива и незаобиђена у тим процесима. БиХ, понављам, нема надлежност за образовање. Све што има је оно што је отето од нас и не смијемо дозволити да се тај тренд настави. Морамо одбранити своје интересе у Скупштини као коначном мјесту одлуке и одбране интереса Српске - рекао је Додик.

Повезане вијести:

Додик: Српска има најјаснију политику о мигрантима - депортовати их (ВИДЕО)

Додик: Штетан Меморандум о употреби путничких информација (ВИДЕО)