latinica  ћирилица
29/07/2020 |  17:14 ⇒ 20:12 | Аутор: СРНА

Изабрано десет најбољих пројеката за модернизацију Бањалуке (ФОТО/ВИДЕО)

Десет пројеката за модернизацију Бањалуке изабрано је у конкуренцији 58 приједлога и ускоро ће бити реализовано, речено је данас на конференцији за новинаре у бањалучком Иновационом центру.
Бањалука (Фото: banjaluka.rs.ba) -
Бањалука (Фото: banjaluka.rs.ba)

Градоначелник Игор Радојичић рекао је да је концепт паметног града једно од четири стратешка опредјељења Стратегије развоја града и истакао да ће реализација изабраних пројеката бити први корак у пројекту "Бањалука - град будућности".

Ријеч је о пројекту који заједнички реализују Градска управа Бањалуке, УНДП и Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, а чији је укупни финансијски оквир 500.000 КМ.

Радојичић је навео да је ријеч о модернизацији услуга, односно о увођењу информационих технологија у све сфере друштва, а као приоритетне дефинисане су области: саобраћај, заштита животне средине, енергетска ефикасност и електронска управа.

- Финансијски оквир је 500.000 КМ, а одабрани су пројекти из области одлагања и селекције отпада, неколико пројеката се односи на саобраћај, затим на оптимизацију потрошње електричне енергије у јавној расвјети, безбједност у саобраћају, понуду пољопривредних производа посредством апликације, те пројекат о сигнализацији на одређеном броју раскрсница за особе са инвалидитетом - рекао је Радојичић.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић истакао је да се избором ових пројеката прави огроман искорак у правцу реализације концепта паметних градова.

- Бањалука би на овај начин требало да добије нове обрисе и сигурно представља град који разумије потребу за технолошким унапређењем. Након Бањалуке ћемо ићи широм Српске да неки од ових пројеката поновимо и у другим градовима - најавио је Рајчевић.

Резидентни представник УНДП-а у БиХ Стелијана Недера рекла је да је 10 најбољих изабрано у конкуренцији 58 приједлога и истакла да су приједлози веома квалитетни и да Градска управа има стратешки циљ, а то је модернизација града и активности у њему.

- Реализацијом јавног позива показано је да код грађана Бањалуке постоје креативност и жеља да допринесу бољитку свог града. Видимо Бањалуку као главног партнера и добар примјер за остале градове у БиХ - нагласила је Недера.

Пројекат "Бањалука град будућности" заједнички су покренули УНДП и Градска управа Бањалуке уз подршку Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво. УНДП је у пројекту учествовао са 260.000 КМ, Министарство са 150.000 КМ, а Град са 100.000 КМ.

Јавни позив "Бањалука - град будућности", за приједлоге организација цивилног друштва, приватног сектора, универзитета, медија, јавних институција које нуде иновативна рјешења заснована на паметним технологијама, за унапређење и савремена рјешења у области администрације, комуналних послова, саобраћаја и енергетске ефикасности, трајао је од 1. до 26. јуна.