latinica  ћирилица
30/07/2020 |  09:45 | Аутор: СРНА

Стоиљковић: Домаћа вакцина против грипа послије 15 година

Институт "Торлак" ће, послије 15 година, поново производити 100.000 до 150.000 доза вакцине против сезонског грипа која ће на јесен бити доступна грађанима, рекла је данас директор Института "Торлак" Вера Стоиљковић.
Вакцинација - Фото: РТРС
ВакцинацијаФото: РТРС

Стоиљковићева је прецизирала да ће та вакцина, након добијања дозволе за промет Агенције за лијекове бити на располагању грађанима током октобра или почетком новембра.

Она је за РТС-а рекла да је "Торлак" и раније производио вакцину против грипа, од 1962. до 2005. године.

Стојиљковићева је рекла да је "Торлак" ушао у реконструкцију производних погона због потребе да буду усклађени са добром произвођачком праксом од 2005. године.

Он је додала да се од 2009. године "Торлак" прикључио пројекту за глобални акциони план Свјетске здравствене организације за производњу вакцине против грипа и да је у тај процес ушао са још 14 земаља.

Стоиљковићева је напоменула да је Србија једна од три земље које су до краја завршиле тај пројекат, усвојиле технологију и дошле до своје вакцине против грипа.

- Вакцина је тровалентна, садржи три соја вируса грипа, а током свих фаза није било озбиљних нежељених реакција већ благих, које се огледају у појави црвеног круга, благог отока и блаже тјелесне температуре - рекла је Стојиљковићева.

Према њеним ријечима, "Торлак" је свакодневно укључен и у борбу са вирусом корона, од када се појавио у Србији.

- Свакодневно вршимо надзор над грипом и у том раду затекао нас је март... Радили смо мањи број тестова у том тренутку, а онда 350 у току дана, а данас другачијом организацијом дошли смо 1.000 до 1.500 анализа дневно - рекла је Стојиљковићева.