latinica  ћирилица
30/07/2020 |  10:04 | Аутор: СРНА

Михајловић: На дионици Сремска Рача-Кузмин ради се пуном паром

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић изјавила је данас да ниједно градилиште није затворено, те да се пуном паром ради на дионицама Сремска Рача-Кузмин и Рума-Шабац-Лозница, упркос вирусу корона.
Зорана Михајловић - Фото: РТРС
Зорана МихајловићФото: РТРС

- Свакодневно смо на вези са извођачима да помогнемо гдје треба, јер нам је свима стало да се ради. То је од огромног значаја за економију - рекла је Михајловићева.

Михајловићева је рекла да ће, осим модернизације брзе пруге од Београда до Будимпеште, бити грађена и брза пруга од Београда до Ниша, за брзине од 200 километара на час.

- Ријеч је о инвестицији процјењене вриједности од две милијарде евра, а радићемо је са кинеским партнерима. Овдје није ријеч само о повезивању градова, већ о регионалном повезивању, јер нема важнијег магистралног коридора од Коридора 10 - рекла је Михајловићева за Телевизју "Хепи".

Она је подсјетила да се у домаћу "Жељезницу" није улагало деценијама и да је, према наводима Свјетске банке, Србија пропустила неколико инвестиционих циклуса.

- Када је цела Европа развијала жељезнички саобраћај, ми смо тада стали. Веома погрешна одлука - оцијенила је Михајловићева.

Дионица Сремска Рача-Кузмин, на траси будућег ауто-пута Беогард-Сарајево дуга је око 18 километара, а радове изводи турска компанија "Ташјапи".

Србија изградњом ауто-пута Београд-Сарајево добија могућност да се повеже са европским Коридором пет, који повезује Мађарску, Хрватску и БиХ, а БиХ са коридорима 10 и 11 унутар Србије, односно са ауто-путем Београд-Шид, као и саобраћајницом преко Пожеге.