latinica  ћирилица
30/07/2020 |  14:54 | Аутор: СРНА

Љајић: Србија високо рангирана по транспарентности у извозу оружја

Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић изјавио је данас да је Србија годинама уназад високо рангирана по транспарентности у извозу оружја.
Расим Љајић - Фото: ТАНЈУГ
Расим ЉајићФото: ТАНЈУГ

Он је нагласио да су све дозволе за извоз издате након добијања сагласности свих органа који учествују у поступку одлучивања - Министарства унутрашњих послова, Безбедносно-информативне агенције, Министарства одбране, Министарства спољних послова.

- Никада се није десило да се изда дозвола било којој фирми уколико има и једно негативно мишљење, било ког од ових органа, као што се и никада није десило да се одбије било која фирма, уколико има све потребне сагласности. Свако ко је заинтересован може да дође и да оствари увид у податке и чињенице које износим - навео је министар у писаној изјави.

Реагујући на оптужбе потпредсједника Странке слободе и правде Маринике Тепић да он прикрива особу и фирму преко које је извезено српско оружје у Јерменију, Љајић је навео да "извоз оружја у Јерменију, у формално правном смислу, апсолутно није противзаконит, зато што та земља није под било каквим мултилатералним санкцијама".

- Али, свакако се слажем, и то сам више пута поновио, да морамо убудуће да водимо рачуна да не нарушимо пријатељске односе са Азербејџаном, државом са којом имамо одличне и политичке и економске везе - рекао је Љајић.