latinica  ћирилица
30/07/2020 |  15:57 ⇒ 23:11 | Аутор: РТРС

НАСА лансирала ровер на Марс, у Језеру са одушевљењем пратили пренос (ФОТО/ВИДЕО)

НАСА је данас лансирала ровер "Упорност" /Perseverance/ на Марс у потрази за траговима живота у свемиру. Ровер би требало да слети у кратер Језеро на Марсу.
НАСА према Марсу лансирала Ревер - Фото: AFP
НАСА према Марсу лансирала РеверФото: AFP

Као што је већ познато, кратер на Марсу добио је име по општини Језеро у Републици Српској, што је посебно доспјело у центар пажње јавности када је управо тај кратер одабран за локацију мисије Марс 2020 коју проводи НАСА. Од данас па до 15. августа ровер "Упорност" ће истраживати и прикупљати доказе о животу на кратеру.

Ровер је лансиран из ваздухопловне базе у Флориди, а слијетање на тло кратера предвиђено је за фебруар 2021. године, те повратак на Земљу након дужег периода.

Општина Језеро данас је испред зграде општине организовала приказивање преноса уживо лансирања ровера на Марс, те програм за најмлађе под називом "Шарена улица", гдје су дјеца имала прилику да улицу исцртају мотивима везаним за лансирање.

Најмлађи становници ове општине с одушевљењем су пратили лансирање.

Фото: РТРС

Начелница општине Језеро Снежана Ружичић рекла је да су у овој општини срећни што се кратер на Марсу зове Језеро.

- У овоме видимо велику могућност промоције ове мале општине, али и Републике Српске и БиХ - истакла је Ружичићева и навела да види могућност да се овдје направи "мали НАСА центар који би служио студентима и гдје би се могла пратити сва научна истраживања која спроводи НАСА, али и да имају и бродицу у облику Марса која би пловила Пливом".

Студент Електротехничког факултета из Бањалуке Александар Томић рекао је да је све ово велики подстрек за студенте и будуће инжењере да покушају своју судбину градити на овим просторима.

У складу са овим догађајима, општина Језеро предузима одређене активности везане за промоцију општине. Једна од њих је припрема и објављивање кратких промотивних видео записа.

И свјетски медији су посветили велику пажњу лансирању ровера "Упорност".

Би-Би-Си је објавио да је ово најамбициознији пројекат НАСА у потрази за животом на Марсу.

- Требаће седам мјесеци да ровер стигне до кратера Језеро - пише Би-Би-Си и објашњава да је прије неколико милијарди година у овом кратеру било језеро у којем су можда постојали примитивни микро организми.

Си-Ен-Ен је објавио да ровер "Упорност" носи имена 11 милиона људи који су се пријавили на кампању агенције НАСА "Пошаљи своје име на Марс", као и плакету која одаје почаст медицинским радницима у свијету који се боре против пандемије вируса корона.