latinica  ћирилица
30/07/2020 |  20:15 | Аутор: СРНА

Пленковић: Милошевић иде на обиљежавање "Олује"

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је да ће предстојећем обиљежавању 25 година од акције хрватске војске и полиције "Олуја" присуствовати потпредсједник Владе Борис Милошевић /из Самосталне демократске српске странке /, што је оцијенио "корисним за односе у хрватском друштву".
Андреј Пленковић (фото:tris.com.hr) -
Андреј Пленковић (фото:tris.com.hr)

- Договор који данас имамо са СДСС-ом и представницима српске мањине у Хрватској је да они учествују на тој прослави. Учествоваће потпредсједник Владе Борис Милошевић и мислим да је то добро и корисно - рекао је Пленковић за РТЛ.

Према његовим ријечима то је корисно, прије свега, за односе у хрватском друштву, однос према српској мањини у Хрватској, према прошлости и снажна је порука Хрватске према свим партнерима који гледају како држава данас функционише.

Пленковић је потврдио да ће и министар хрватских демобилисаних бораца Томо Медвед ићи у Груборе да ода почаст невиним српским жртвама које су тамо страдале.

- Томо Медвед иде у Груборе 24. или 25. августа, кад тачно одредимо датум. Важна је порука министра бранитеља, потпредсједника Владе, генерала хрватске војске. Он може на најбољи могући начин послати важну поруку, поруку помирења и будућности - сматра Пленковић.

Акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица Хрватског вијећа одбране на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла хрватску заставу, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима "Веритаса", током хрватске војно-полицијске акције "Олуја" из својих домова протјерано више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године операцију "Олуја" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је "Олуја" имала све карактеристике геноцида.

Покољ у селу Грубори 1995. је злочин је над српским цивилима који су починили припадници антитерористичке јединице "Лучко" у саставу Специјалне полиције Републике Хрватске током злочиначке акције "Олуја обруч" 25. августа 1995. године, односно одмах након злочиначке акције "Олуја".

Злочин је извршен над свим преосталим цивилима српске националности засеока Грубори који су остали у својим кућама, у саставу насеља Плавно, Плављанска долина, општина Книн, у саставу тадашње Републике Српске Крајине. За овај злочин нико није кажњен, а подигнути споменик у Груборима, неколико пута је рушен од Хрвата.