latinica  ћирилица
30/07/2020 |  22:57 ⇒ 23:11 | Аутор: РТРС

Проблеми за летјелицу која превози ровер "Упорност" на Марс

Летјелица која превози ровер "Упорност" /Perseverance/, америчке свемирске агенције НАСА ка Марсу, запала је у техничке тешкоће и сада ради користећи само неопходне функције, саопштила је НАСА неколико сати послије њеног лансирања из Флориде.
НАСА према Марсу лансирала Ревер - Фото: AFP
НАСА према Марсу лансирала РеверФото: AFP

- Подаци указују да је летјелица ушла у стање познато под називом стање без неуспјеха, вјероватно зато што је њен дио био хладнији него што се очекивало када се нашла у сијенци Земље - навела је америчка свемирска агенција.

Како се наводи, сада особље из Мисије Марс 2020. прави комплетан биланс стања летјелице.

НАСА је данас лансирала на Марс покретни робот "Упорност" који би требало да слети на кратер Језеро, назван по општини у Републици Српској. Циљ мисије је откривање трагова ранијег живота на тој планети. Робот би требало да стигне до Марса 18. фебруара 2021.

Ка Марсу су прошле недјеље летјелице послали и Кина и Уједињени Арапски Емирати. Све три мисије треба да стигну до своје дестинације у фебруару послије путовања од седам мјесеци и 480 милиона километара.

Амерички робот је возило величине аутомобила, технолошки најсавременији икад направљен, са бројним камерама, микрофонима, бушилицама и ласерима. Возило са шест точкова које иде на погон плутонијума треба да извади ситне геолошке узорке које би требало да се врате назад на Земљу око 2031. године. Укупан трошак је преко осам милијарди долара.

Извор: БЕТА/РТРС