latinica  ћирилица
31/07/2020 |  19:29 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Србима у ФБиХ помоћ из Српске и Војводине (ВИДЕО)

Срби повратници у Федерацију убудуће би требало да добијају већу помоћ из Републике Српске и сјеверне Покрајине Републике Србије. Та подршка биће базирана на данас потписаном споразуму Секретаријата за расељена лица и миграције Републике Српске и Фонда за пружање помоћи избјеглим, прогнаним и расељеним лицима Покрајине Војводина.

Срби повратници у Дрвар, Босански Петровац, Грахово, долину Неретве убудуће ће добијати новчану и помоћ у роби коју ће координисати надлежни органи Републике Српске и Покрајине Војводина.

Овај програм заснован је на Споразуму о специјалним и паралелним везама, а биће првенствено усредсређен на Србе који не добијају помоћ Федрације БиХ и њених локалних заједница.

- Осим помоћи Србима у ФБиХ, Секретаријат и Фонд од данас ће заједно радити и развијати сарадњу у смислу унапређења људских капацитета, апликације за заједничке пројекте и развијање програма помоћи за избјегла и расељена лица - каже Марко Аћић, в.д. директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције.

Покрајина Србије Војводина већ је одредила помоћ за Србе у Федерацији, а буџет за ту намјену за наредну годину усаглашаваће са Републиком Српском и Удружењима Срба повратника у Федерацију.

- Идуће седмице обезбиједићемо један шлепер сточне хране за домаћинства која се баве сточарством у општинама Босански Петровац, Дрвар, Гламоч и Босанско Грахово. Након тога, кренућемо у реализацију и других пројеката - рекао је Душко Ћутило, директор Фонда за пружање помоћи избјеглим, прогнаним и расељеним лицима Србија-АП Војводина.

За пројекте Срба повратника у Мостар, Влада Републике Српске, из буџетске резерве, одобрила је 150.000 КМ.

- Ми смо се договорили да овај износ уложимо у инфраструктуру, школе програмирања, историје и културе, и трошкове Канцеларије Удружења - истиче Душан Голо, предсједник Удружења "Координација Срба" Мостар.

Голо је рекао да је подршка Српске и Србије крајње драгоцјена, али наглашава да Срби Мостара теже достизању уставом загарантованог статуса конститутивног народа. Колико испаштају, илуструје примјером да су о расподјели градског буџета претходних осам година одлучивали искључиво Хрвати и Бошњаци.

- То вам је отприлике 400 милиона КМ. За то вријеме нисмо добили ни марку, на нивоу смо статистичке грешке. За ову годину од буџета од 60 милиона КМ, нисмо добили новац ни за један од седам пројеката с којима смо конкурисали - додао је Голо.

Голо очекује да Срби Мостара након избора у Градском вијећу најзад добију аутентичне политичке представнике.

Ипак каже да постоји оптимизам, због подршке институција Републике Српске и слоге постигнуте међу свим српским странкама и удружењима активним у долини Неретве.