latinica  ћирилица
03/08/2020 |  10:41 ⇒ 10:52 | Аутор: СРНА

Ускоро привремени гранични прелаз на Сави

Привремени гранични прелаз БиХ са Хрватском, на ријеци Сави код Свилаја, требало би да буде отворен до краја септембра, потврдио је министар транспорта и комуникација у Савјету министара Војин Митровић.
Радови на мосту, на ријеци Сави код Свилаја - Фото: СРНА
Радови на мосту, на ријеци Сави код СвилајаФото: СРНА

Подсјетивши да је мост на Сави код Свилаја изграђен и да се тренутно гради модеран гранични прелаз, Митровић је рекао да је планирано да, док то не буде завршено, буде отворен привремени гранични прелаз за аутомобиле и пјешаке.

Он је рекао за "Аваз" да су задаци подијељени са Управом за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ, те да је потребно ријешти питање финансијских средстава која треба обезбиједити за набавку контејнера за смјештај граничних полицајаца и инспектора УИО.

Митровић је навео да ће министарство на чијем је челу учинити све да убрза и наставак изградње ауто-пута Сарајево-Београд, додајући да је евидентан застој.

- Разговара се о тој теми, али нема неког напретака. Посебно мислим на овај дио који треба проћи од Брчког према Сарајеву. Мало тога је урађено и када је у питању траса од Сарајева према Вишеграду и Вардишту - додао је Митровић.

Он је навео да је разумљиво да је стање са епидемијом вируса корона успорило све процесе, али да треба завршити дио посла који се тиче дефинисања трасе тог пута, након чега треба обезбиједити средства за изградњу.

- Иако генерална сагласност око траса постоји и оне су познате, потребно је да се ентитети и кантони усагласе око тачне трасе, тек онда можемо ићи даље - рекао је Митровић.

Према његовим ријечима, тренутно се ради и на избору трасе Јадранско-јонске цесте.

- Рађена је мултифункционална анализа четири трасе. Међутим, источна Херцеговина има додатне захтјеве и то је разлог зашто смо прошле седмице одржали одређени број састанака. Предлаже се још једна варијанта, алу њу тек треба анализирати, како би се касније преговарало са Црном Гором и Хрватском - додао је Митровић.