latinica  ћирилица
03/08/2020 |  13:13 | Аутор: СРНА

Мјесец дана да се спали отпад из Италије

Фирма "Кром рециклажа" Дрвар има рок од мјесец дана да текстилни отпад који је депонован у Бихаћу, Бусовачи, Кисељаку и Грахову депонује на локацију Пасијаци и обезбиједи његово спаљивање, рекла је Срни министар екологије и туризма Федерације БиХ Едита Ђапо.
Отпад - Фото: РТРС
ОтпадФото: РТРС

- Федерална инспекција је прије седам дана издала рјешење фирми "Кром рециклажа" да у року од мјесец дана мора да уклони отпад и премјести га на локацију Пасијаци, која је и наведена у дозволи за управљање отпадом - рекла је Ђапо.

Он је истакла да су од власника фирме "Кром рециклажа" Дрвар добили информацију да су у току преговори са цементарама и термоелектранама гдје би текстил могао бити спаљен, јер је већ рециклиран.

- Сачекаћемо мјесец дана да видимо да ли ће они то испоштовати. Уколико то не учине, ми ћемо то урадити за њих и испоставити им рачун - рекла је Ђапо.

Она је навела да Министарство чека и дозволу од ресорног министараства из Италије за поврат текстилног отпада у ту земљу.

- У рјешењу Федералне инспекције, које је за нас мјеродавно, пише или да се врати отпад у Италију или да се уклони на еколошки прихватљив начин. Власник фирме "Кром рециклажа" Дрвар је оцијенио да је исплативије да се отпад спали овдје у БиХ, али видјећемо шта ће бити - поручила је Ђапо.

Предузеће "Кром рециклажа" из Дрвара, увезло је, почетком јула, у БиХ укупно 294.574 килограма текстилног отпада у вриједности од 16.125 КМ.