latinica  ћирилица
03/08/2020 |  19:35 ⇒ 04/08/2020 | 07:30 | Аутор: РТРС

"Олуја" представља тешко страдање цивила и етничко чишћење (ВИДЕО)

Србија и Република Српска заједно ће обиљежити на Рачи 25 година од прогона 250.000 Срба из Крајине у злочиначкој хрватској војно-полицијској акцији "Олуја".
Акција Олуја -
Акција Олуја

Четвртина милиона Срба у само неколико дана остала је без ичега само јер су Срби.

Обиљежавању Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе присуствоваће предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић. На мосту на Сремској Рачи срешће се предсједник Србије Александар Вучић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

И уочи Дана сјећања највише пажње изазвала је одлука Србина потпредсједника хрватске Владе Бориса Милошевића да се придружи у Книну Дану побједе, како то називају у Хрватској.

Четвртина милиона Срба у само неколико дана остала је без ичега само јер су Срби.

Злочиначка акција хрватске војске и полиције "Олуја" представља тешко страдање цивила и етничко чишћење које никада није добило свој прави епилог, каже предсједница Српске, Жељка Цвијановић.

Протјерани Срби су, каже, углавном интегрисани у Србији и Републици Српској.

- То не умањује чињеницу да су они на такав начин брутално били протјерани, да онда кад су бјежали из својих домова да су били убијани. И наравно, остаје та тешка и тужна чињеница која мени упорно говори да постоји огромно лицемјерство када је у питању међународна заједница, да се на исти начин не третирају жртве и да на исти начин није стигла казна за све оне који су заслужили казну - изјавила је Цвијановић.

Хрватска никада није санкционисала починиоце злочина над недужним српским цивилима почињене у злочиначкој акцији "Олуја", нити је осудила рушење, паљење и уништавање српске имовине и није у потпуности обештетила власнике те имовине, рекао је предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

- У злочиначкој акцији "Олуја" Хрватска је етнички очишћена од 250.000 Срба, што је највећи злочин извршен у посљедњем рату на простору бивше Југославије. Срамотно је што погром једног народа Хрватска прославља као дан своје побједе - поручио је Чубриловић.

Удружења протјераних Срба из Хрватске оштро осуђују одлуку Бориса Милошевића да као Србин на мјесту потпредсједника хрватске Владе присуствује прослави хрватске војне акције у којој је убијено око 2.000 Срба, а за чија убиства нико није одговарао.

- То је један потез којим хоће да легализују своју акцију "Олују" и да кажу: "Ево, Срби су признали да су криви и то је то." Међутим, за нас све патриотске Србе и оне који живе у Србији и у Републици Српској, то је један издајнички чин - рекао је Ненад Абрамовић из Удружења Завичај Београд.

Милошевић не иде у Книн на обиљежавање 25. годишњице операције "Олуја" да би славио, већ да би ставио "крст на мржњу", рекао је предсједник СДСС-а Милорад Пуповац.

Не треба заборавити злочине све док се не чују званичне ријечи осуде или не дочекају правоснажне пресуде за почињене злочине, каже Пуповац.

- Тако то очекују с правом припадници хрватског народа, на мјестима на којима су страдавали њихови најближи, тако то с правом очекујемо и ми Срби у Хрватској тамо гдје су страдавали наши сународници. Тако према тим очекивањима се односе они који воде одговорну политику, који воде одговорне хришћанске заједнице - изјавио је Пуповац.

Дан сјећања на све страдале и прогнане Србе у злочиначкој хрватској војно-полицијској акцији "Олуја" сутра ће обиљежити заједно Србија и Република Српска.

Симболично, на почетку церемоније предвиђено је да се на мосту на Сремској Рачи сретну предсједник Србије Александар Вучић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, а дочекаће их Његова светост патријарх српски Иринеј.