latinica  ћирилица
04/08/2020 |  07:19 ⇒ 14:37 | Аутор: РТРС

РТРС, 19.30 - Дан сјећања на страдале и прогнане Србе у "Олуји"

У Рачи данас ће бити обиљежен Дан сјећања на све страдале и прогнане Србе у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја".

Обиљежавање - "`Олуја` је погром, отаџбина неће заборавити", почиње у 19.30 часова, уз пренос на нашем програму.

Обиљежавање заједно организују Србија и Република Српска, а предвиђено је да се на мосту у Сремској Рачи сретну предсједник Србије Александар Вучић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, а дочекаће их патријарх српски Иринеј.

Патријарх ће служити парастос и одржати бесједу, а прије тога на мосту ће бити откривена спомен-плоча и положени вијенци.

Након тога требало би да буде прочитан цитат из оптужнице у којој је Хашки трибуна утврдио да је операција "Олуја" у љето 1995. године била удружени злочиначки подухват са тадашњим хрватским предсједником Фрањом Туђманом на челу, смишљена да протјера српско становништво из Книнске Крајине.

Послије тога предвиђено је обраћање Додика, а потом и Вучића, а говор би требало да одржи и Сузана Била, слијепи свједок прогона из избјегличке колоне.

Обиљежавању ће присутвовати и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и премијерка Србије Ана Брнабић.

Дио културно-умјетничког програма биће посвећен страдању Срба из Крајине, као и рецитовању стихова Бранка Ћопића "На Петеровачкој цести", на којој су страдали Срби у Другом свјетском рату и поеме "Стојанка мајка Кнежопољка" Скендера Куленовића, која је свједочанство усташких злочина над српским цивилима.

Стихове ће рецитовати глумац Небојша Кундачина и првакиња Народног позоришта у Бањалуци Раденка Шева, док ће дјечји хор извести "Цвети славе" Владислава Петковића Диса, као свједочанство генерацијског страдања Срба.

За музички дио програма задужен је Слободан Тркуља, а приче о страшним страдањима Срба у Хрватској пратиће звуци корака, закуцавања клинова, плача, јаука, јецаја, ломљења грана, хука таласа, хучања вјетра.

Ове године неће бити масовног окупљања на обиљежавању због епидемиолошке ситуације са вирусом корона, али ће гледаоци на ТВ преносу моћи да виде на површини ријеке Саве холограмски исписана имена десетина страдалих Срба, док ће на небу бити холограмски приказ Бијелог анђела, пишу Вечерње новости.

Злочиначка војно-полицијска акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Током ове акције са вјековних огњишта протјерано је више од 220.000 Срба, док се 1.869 води као погинуло и нестало, од којих су већина цивили.

Међународни суд правде је 2015. године "Олују" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, иако многи свјетски експерти тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.