latinica  ћирилица
04/08/2020 |  08:52 ⇒ 11:11 | Аутор: СРНА

Имена српских мученика на површини ријеке Саве (ФОТО)

У оквиру обиљежавања Дана сјећања на страдање Срба у злочиначкој хрватској војно-полицијској акцији "Олуја" вечерас ће на површини ријеке Саве код моста у Сремској Рачи холограмом бити приказана имена српских мученика, а на небу холограм Бијелог анђела.

Биће откривена и спомен плоча, прво обиљежје страдалим Србима током "Олуја", коју ће на мосту на Сремској Рачи открити предсједник Србије Александар Вучић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

- Овај мост је немили сведок ужаса и патње српског народа. Спасавајући себе и своју дјецу од злочина и сигурне смрти, овуда, као жртве етничког чишћења, прођоше стотине хиљада Срба Крајишника у августу 1995. године. Дошавши у Србију нашли су наду, уточиште и спас - пише на плочи.

Спомен-обиљежје посвећено страдалима у "Олуји" (Фото: Новости/С. Костић)

Србија и Република Српска обиљежиће вечерас 25 година од злочиначке акције "Олуја", у којој је протјерано више од 250.000 Срба, а убијено 2.000. На скупу, који ће почети у 19.30 часова, неће се говорити само о жртвама "Олује", него уопште о страдању српског народа.

Овогодишња комеморација носи назив "`Олуја` је погром, отаџбина неће заборавити", како би се послала снажна порука да матица осјећа бол свих Срба, ма гдје се они налазе, пишу Вечерње новости.