latinica  ћирилица
08/08/2020 |  17:31 ⇒ 17:47 | Аутор: Агенције

Урна Исидоре Бјелице положена у Алеји заслужних грађана

Исидора Бјелица испраћена је данас на вјечни починак на Новом гробљу, а нешто послије 16.00 часова, њена урна положена је у Алеји заслужних грађана.
Исидора Бјелица   (Фото:nezavisne.com) -
Исидора Бјелица (Фото:nezavisne.com)

У присуству породице, мајке Невенке Ђуровић и оца Димитрија Бјелице, супруга Небојше Пајкића , сина Лава и кћерке Виле, на опелу и кремацији су присутвовали и многобројне колеге и пријатељи, као и познате личности са јавне сцене, јавили су медији.

Сви они дошли су да кажу посљедње збогом особи која је иза себе оставила неизбрисив траг.

На Новом гробљу нешто прије 16.00 часова, окупио се велики број људи, који су дошли да изјаве саучешће породици, али и да одају почаст умјетници за коју сви кажу да је имала велико срце.

Међу многобројним умјетницима, културним и јавним личностима били су Мирјана Бобић Мојсиловић, Зорана Павић, Весна Радусиновић и Миломир Марић, Дајана Пауновић и многи други.

Исидора Бјелица преминула у сриједу, 5. августа, у 52. години, након вишегодишње тешке болести и борбе са канцером јајника.

- Борба моје мајке је трајала скоро осам година, а посљедњих мјесеци било је страшно тешко. Исидора се борила за сваки дах, напустила нас је у Болници Свети Сава - рекао је њен син Лав Пајкић за ТВ Пинк.

Исидора Бјелица рођена је 10. децембра 1967. године у Сарајеву гдје је завршила гимназију, док је Факултет драмских уметности, одсјек драматургија, завршила у Београду, гдје је и магистрирала.

Бјелица је објавила више од 60 књига, 50 под својим именом, а петнаест под псеудонимом. Писала је романе и позоришне комаде. Режирала је и филм "Дорћол-Менхетн", док је у позоришту режирала "Сарајку у Београду" и комедију бившег супруга Небојше Пајкића "Мархатана".

Добитник је два Београдска победника за књижевност, два Златна бестселера, Самсунгове награде за културу, награда Гала писац ТВ Политике 2002, Највољеније жене 21. вијека, Карић награде за публицистику и награде "Драгиша Кашиковић" за публицистику, награде за књижевност студената Сорбоне и многих других признања за бројне хуманитарне ангажмане.