latinica  ћирилица
10/08/2020 |  14:12 ⇒ 19:32 | Аутор: srpskainfo.com

Све извјеснији прекид сарадње ПДП-а и СДС-а у Сарајевско-романијској регији?

Прекид сарадње између СДС и ПДП у Источном Сарајеву и читавој Сарајевско - романијској регији све је извјеснији, сазнаје Српскаинфо.

У току трајања преговора око кандидата за градоначелника и начелнике шест градских општина, СДС Источна Илиџа је, мимо договора, изашао у јавност са својим приједлогом кандидата за градоначелника, тренутним предсједником Скупштине града Источно Сарајево Мирославом Лучићем.

У ПДП-у, који је према коалиционом договору требало да да једног кандидата од укупно седам, изненађени су овим поступком који сматрају некоректним. Тврде да СДС, који је више пута излазио у јавност са својим приједлозима кандидата мимо договора, на тај начин угрожава сарадњу која у овој регији траје дуже од деценије.

ПДП ће, како сазнаје Српскаинфо, током наредних неколико дана преиспитати односе са СДС у свакој од шест општина на подручју града и одредити се у кратком року према новонасталим околностима. Наставак разговора за њих је могућ само уз уважавање ПДП, док је у случају наставка непоштовања партнерског односа могућ прекид сваке сарадње на подручју регије.

Замјеник предсједника ПДП и актуелни градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић је за Српскаинфо потврдио ова сазнања.

- Непријатно сам изненађен самосталним иступима у јавности поводом кандидатура на подручју града и ове регије. Надам се да ће ипак бити довољно памети да се вратимо за сто гдје би се можда могли наставити договарати. Овакво солирање сигурно неће доприњети укупном договору на овој регији - каже Вуковић.

Предсједника Градског одбора СДС Источно Сарајево Дарка Бабаља пише Српскаинфо, нису успјели контактирати.

На јучерашњој сједници Општинског одбора СДС Источна Илиџа, одлучено је да кандидат странке на локалним изборима за начелника те општине поново буде Маринко Божовић.

Општински одбор је одлучио да Дарко Бабаљ буде носилац одборничке листе и шеф Изборног штаба општине Источна Илиџа, док је приједлог Општинског одбора да кандидат за градоначелника Источног Сарајева буде Мирослав Лучић.

Иначе, на предстојећим изборима ће се градоначелник Источног Сарајева по први пут бирати непосредно на изборима, што је резултат измјена Изборног закона Републике Српске. До сада је градоначелника бирала градска Скупштина.