latinica  ћирилица
10/08/2020 |  21:22 ⇒ 11/08/2020 | 07:29 | Аутор: РТРС

Вишковић: Влада ће економски помоћи хотелијерима и међународним превозницима (ВИДЕО)

Како би умањила негативне посљедице пандемије на економију, Република Српска већ је спровела низ мјера које је поздравила пословна заједница, истакао је у нашој емисији "Актуелно" предсједник Владе Радован Вишковић. За сутра је најавио и састанак са хотелијерима и превозницима у међународном транспорту путника, на којем ће бити разговарано о мјерама којима би били ублажени њихови губици.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Дјелатности које због пандемије, а одлуком Републичког штаба, до данас не раде и данас могу да рачунају на исплату минималне плате, пореза и доприноса за раднике за јун и јул, истакао је предсједник Владе Радован Вишковић. Каже, економски ће бити помогнути и хотелијери и превозници у међународном транспорту путника чији су приходи мањи за више од 30 одсто, под условом да нису отпустили више од 15 одсто радника.

- Да би грађани разумјели о чему се ради: На једног радника у текстилној индустрији, на минималну плату од 520 марака, послодавац плати 150 марака пореза и доприноса, а у другим браншама за радника који има минималну плату 520 марака, послодавац плати 250 марака пореза - каже премијер.

Биће то мјера за јул, август и септембар, али, како је предсједник Владе најавио, остаће могућност њеног продужења. Говорећи о економским показатељима, истакао је да су бројеви у Српској тренутно задовољавајући. Један од охрабрујућих података му је број запослених у односу на број отпуштених. Од 15. марта до данас у Српској је запослено 9.199 радника, док је број отпуштених 10.429.

- Економски вишак 772, технолошки вишак 3.292, престанак рада на одређено вријеме 4.458, изјава радника и послодавца о прекиду радног односа 489, споразумни прекид радног односа 1316, остали разлози 102 - наводи Вишковић податке.

Велике наде у Гарантни фонд полажу и привреда, али и предсједник Владе. Преко овог фонда је привредницима, путем кредита са 10-15% повољнијом каматном стопом, на располагању 238 милиона марака. Говорећи о стању у буџету Српске, Радован Вишковић каже да се све обавезе извршавају на вријеме, док је буџет ликвидан и са повећаним приходима од расподјеле средстава прикупљених наплатом ПДВ-а.

Кључним премијер сматра одржавање потрошње и наставак реализације великих инфраструктурних пројеката попут изградње ауто-пута до границе са Србијом, па за идућу седмицу најављује међународни тендер за изградњу ауто-пута од Вукосавља до Раче.

- Покушаћемо да обезбиједимо инвеститора који би обједињено кренуо у изградњу те дионице, да дођемо у позицију да остваримо стратешки циљ да Бањалука и Београд буду повезани ауто-путем који би се кретао кроз територију Републике Српске - додаје Вишковић.

Експропријација за дионицу ауто-пута од границе на Рачи до Бијељине биће завршена најдаље за мјесец и по најављује Вишковић и подсјећа да је Србија управо за изградњу те дионице најавила помоћ од 100 милиона евра.

Осврћући се на здравствени систем Српске, Вишковић је нагласио да је припремљен и да има довољно капацитета и опреме да се суочи са вирусом корона и у јесен, али да треба разумјети да су радници у том сектору доста исцрпљени и да им грађани одговорним понашањем и придржавајући се мјера у том смјеру могу помоћи.

Вишковић, који је преболио вирус корона и који је увјерен да је ту болест добио руковањем, замолио је грађане да се придржавају препоручених мјера надлежних да не би дошли у ситуацију у којој се он нашао.

Када је ријеч о приправничком стажу за студенте генерације у Српској, Вишковић је истакао да Српска води рачуна о младима и њиховим резултатима.

- Тиме промовишемо и наша два јавна универзитета. Од 1. септембра 34 најбоља студента генерације на својим факултетима добиће прилику да одраде приправнички стаж и добију посао у институцијама Српске - рекао је Вишковић.

Комплетну емисију Актуелно можете погледати на овом линку.