latinica  ћирилица
11/08/2020 |  12:43 ⇒ 12:45 | Аутор: СРНА

Прва руска вакцина против вируса корона названа "Спутњик 5"

Прва вакцина у свијету која је регистрована против вируса корона названа је "Спутњик 5", што је посвета лансирању првог вјештачког Земљиног сателита 1957. године, наводи се на званичном сајту са информацијама о вакцини.

- "Спутњик 1" је интензивирао свемирска истраживања у цијелом свијету. Нова руска вакцина против Ковида-19 створила је такозвани "тренутак Спутњика" за свјетску заједницу. Захваљујући овом поређењу, вакцина је добила назив "Спутњик 5" - наводи се у објашњењу назива вакцине.

У саопштењу се додаје да је Министарство здравља Русије 11. августа регистровало руску вакцину на бази аденовируса. Ово је прва регистрована вакцина против новог вируса корона на тржишту, пренио је портал Спутњик.

- Овај веб сајт направљен је за ширење детаљних и ажурних информација о вакцини "Спутњик 5" и за борбу против кампање дезинформација о вакцини која је покренута у многим међународним медијима - додаје се у саопштењу.

Раније је предсједник Русије Владимир Путин саопштио да је у Русији регистрована прва вакцина у свијету за превенцију Ковида-19, коју је развио Национални истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију "Гамалеј" у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције.