latinica  ћирилица
14/08/2020 |  09:03 ⇒ 14:22 | Аутор: sputniknews.com

Манастир Дечани поново на удару (ВИДЕО)

Манастир Дечани поново је на удару - локалне власти, уз подршку надлежних у Приштини, почеле су интензивне радове на изградњи магистралног пута Дечани-Плав кроз заштићену зону манастира, иако је то забрањено законом. Тиме су Албанци са КиМ показали колико је угрожена српска баштина у овој српској покрајини.
Манастир Високи Дечани - Фото: СРНА
Манастир Високи ДечаниФото: СРНА

- До сада је било више покушаја да се наруши интегритет заштићене зоне незаконитим активностима, али сада је без икаквог скривања покренута интензивна активност која за циљ има да практично заврши градњу пута и тако дугорочно угрози манастир Високи Дечани. Унутар заштићене зоне тренутно активно раде тешке машине, постојећа подзида се уклања и гради нова, а пут знатно проширује. Теретни камиони грађевинске фирме Љика активно довозе крупни шљунак, који багери распоређују по путу, а ваљак поравнава. Пут се проширује за још пар метара од досадашње ширине, у рангу магистралног пута прве категорије. Постављају се широке цијеви за дренажу на неколико мјеста - саопштавају из Епархије рашко-призренске.

Како додају, због проласка великог броја тешких грађевинских возила свакодневно, већ су могућа статичка оштећења на самој цркви из 14. вијека и манастирским објектима.

- О овим радовима није обавијештена ни Комисија за заштићене зоне, ни међународни представници, као ни манастир Високи Дечани - наводе из Епархије.

Епархија Рашко-призренска и манастир Високи Дечани, у чијој се зони овај магистрални пут гради, најоштрије је осудила "отворено и безочно кршење закона на штету једног од најзначајнијих УНЕСКО споменика на овом дијелу Балкана".

- Овакво понашање косовских институција јасно показује не само неспремност институција у Приштини да заштите овај значајни манастир и споменик свјетске културне баштине, већ отворено кршење постојећих косовских закона на штету угрожавања природне околине око манастира, што ће имати несагледиве посљедице - кажу у Епархији.

Подсјећају да ово није једини случај кршења закона и судских одлука на Космету на штету манастира Дечани јер општинске власти већ више од четири године одбијају да изврше одлуку Уставног суда у Приштини којом се гарантују имовинска права манастира.

- Овакво отворено непријатељско понашање и уништавање природне околине око манастира од стране косовских институција, представља несумњив показатељ крајње угрожености српске верске и културне баштине на овом простору. Епархија и манастир подсјећају да је став међународних институција и Савета за имплементацију зона да се заврши раније започета заобилазница око заштићене зоне и тиме избјегне штета која се тренутно прави - наводе из Епархије.

Додаје се да ће Епархија о свему још једном обавијестити све међународне представнике у Приштини и иностранству са захтјевом да се са радовима хитно престане, да се начињена штета поправи враћањем пута на првобитну ширину и манастир заштити од даљег агресивног понашања власти самопроглашеног Косова.

Из Епархије апелују на све надлежне да се ове незаконите активности смјеста обуставе и спријечи уништавање јединственог природног амбијента око манастира.