latinica  ћирилица
14/08/2020 |  14:12 ⇒ 14:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Почело снимање филма "Лето када сам научила да летим"

У Београду је почело снимање филма Радивоја Раше Андрића "Лето када сам научила да летим".
"Лето када сам научила да летим" (Фото: Танјуг/Маја Медић) -
"Лето када сам научила да летим" (Фото: Танјуг/Маја Медић)

Породична комедија која прати морске авантуре 12-годишње дјевојчице, снима се према роману "Лето када сам научила да летим" познате списатељице за дјецу и младе Јасминке Петровић.

Како стоји у опису филма, емотивна прича прати дјевојчицу Софију током њеног љетовања са баком на Хвару, а наизглед досадно љетовање употпуниће нова пријатељства, први пољубац, помирење са отуђеном породицом, те ће распуст претворити у непроцјењиво и незаборавно искуство.

У главној улози појављује се Клара Хрвановић, а уз њу су позната глумачка имена - Олга Одановић и Жарко Лаушевић.

- Моја досадашња остварења бавила су се младим људима који одбијају да одрасту, међутим у центру пажње ове приче је дјевојчица која жели што прије да закорачи у свијет одраслих. Потпуно нови угао, као и чињеница да је ово, прије свега, дјечји филм за мене представља изазов коме се изузетно радујем - рекао је Андрић, редитељ који је стекао култни статус филмовима "Кад порастем бићу кенгур", "Муње", као и "Три палме за две битанге и рибицу".

Андрић је истакао да иако је ово филм намијењен прије свега дјеци, у његовом редитељском приступу неће се осјетити подилажење.

- Кроз осјећање спознаје, среће а понекад и "туге" градим главни лик Софије и причу око ње. То су непроцјењиви тренуци одрастања и очекивања кроз које смо сви прошли, а данас пролазе неки нови клинци - објашњава редитељ.

"Лето када сам научила да летим" један је од ријетких филмова који доноси садржај намијењен првенствено дјеци, а продуценти очекују да ће због вишеслојне приче у којој се могу препознати све генерације, ово остварење привући како дјецу, тако и њихове маме и баке.

- Од самог почетка бављења продуцентским послом маштамо о томе да направимо филм за дјецу јер таквог садржаја у Србији има изузетно мало, па можемо рећи да су дјеца као публика "занемарена". Прије четири године прочитали смо Јасминкину књигу и одмах смо знали да желимо да радимо са њом. Дирљива, али уједно и духовита прича са читаоцима комуницира на једном посебном нивоу са пуно ведрине. Сценаристкиња Љубица Луковић и Раша Андрић су на диван начин "превели" књигу у филмски језик. Узбуђени смо што се скуп свих ових визија претвара у реалност, на филму - наводе продуценти филма Милан Стојановић и Маја Поповић.

Након београдског снимања, екипа се сели на Хвар, гдје ће током септембра снимати на локацијама у Старом Граду, Јелси и другим мјестима на острву.

Премијера филма се очекује у септембру 2021. године.

Филм "Лето када сам научила да летим" реализује се у копродукцији Србије, Хрватске, Бугарске и Словачке, а уз подршку фондова Креативна Европа и Еуримаж.