latinica  ћирилица
14/08/2020 |  20:48 | Аутор: РТС

Обавијестити надлежне у свијету о понашању Албанаца према СПЦ

Игуман манастира Високи Дечани на Косову и Метохији Сава Јањић рекао је да очекује од међународних, али и од представника власти у Београду да предузму све потребне мјере како би обавијестили надлежне у свијету о понашању Албанаца према свештенству Српске православне цркве и овом манастиру који је под заштитом Унеска.
Игуман Сава Јањић (Фото: Спутњик) -
Игуман Сава Јањић (Фото: Спутњик)

Отац Сава је додао да догађаји као што су градња пута у заштићеној зони око манастира Високи Дечани и понижавање Његовог преосвештенства епископа рашко-призренског Теодосија на административном прелазу Јариње, нажалост показују да се однос према Србима и СПЦ-у не мијења на Космету, упркос постојећим законима и неких званичних увјеравања.

- Видимо да се ти закони крше, да се не поштујују судске одлуке, да се свака прилика користи да се наш живот учини компликованијим и тежим. Међутим, ми смо чврсто ријешени да останемо, живимо са нашим народом, као што смо вијековима живјели. Какво повјерење можемо да градимо када се не поштују основни договори и правила - рекао је отац Сава за РТС.

Он је подсјетио да је овај манастир јуче затражио од међународне заједнице да утичу на представнике приштинске владе, а посебно локалне општине која стоји иза градње, да се прекину незаконити радови, којима се наноси велика штета овом манастиру из 14. вијека, а самим тим и Унеско споменику културне баштине.

Отац Сава нагласио је да је ово врло неодговоран однос косовских институција према културној баштини која је од непроцјењиве вриједности, те једно непримјерено понашање према манастиру Високи Дечани, који су увијек трудио да има коректан однос према сусједима /Албанцима/ и свима.

- Ово је, прије свега, некоректно и према међународним представницима. А, показује да представници локалних косовских власти, конкретно, општинских, крше сопствене законе - рекао је отац Сава.

Коментаришући задржавање владике Теодосија на административном прелазу Јариње од приштинских цариника, отац Сава је рекао да је то један однос према православном епископу који посебно на Косову и Метохији није забиљежен посљедњих 20 година.

Он је навео да је шеф смјене те царине Мехмед Кела поступио на један врло аргантан начин према епископу Теодосију и спријечио га да уђе на Косово зато што је у гепеку имао двије канте меда и један мањи лични пртљаг, иако је ријеч о роби која не премашује 150 евра и која је поклон за манастир Грачаницу.