latinica  ћирилица
15/08/2020 |  19:43 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

У Подрињу приноси малине мањи за 30 одсто, откупна цијена још није позната (ВИДЕО)

У Подрињу берба малине приводи се крају. Ове године природа није наградила труд малинара, а приноси су мањи за 30 одсто. Оно што произвођаче додатно брине је што откупна цијена овог воћа још није позната. Иако је малина у хладњачи већ данима, хладњачари још калкулишу са цијеном, а произвођачи чекају на исплату.
Малине - Фото: РТРС
МалинеФото: РТРС

У зворничком крају берба малине је завршена, а вриједне руке домаћина уређују малињаке и сабирају утиске.

У односу на прошлу годину, род је мањи, али је квалитет бољи.

- Род је био заиста добар. Малина је квалитетна и добра. Ја сам презадовољна. Ова година је мало подбацила, али се надамо бољој цијени - прича Милица Михајловић, произвођач из Јардана код Зворника.

И у братуначком крају, али и сусједним општинама род је подбацио за 30 одсто, а у појединим малињацима је чак и преполовљен, па произвођачи не могу бити задовољни.

- Једно вријеме је киша ометала, кад је требало бити опрашивање, тада је највише падала, тако да је род малине подбацио. Мало нам је изашла у сусрет и Влада, донирала је ђубриво у пола цијене - појашњава Павле Миловановић из Братунца.

И док је Влада Српске имала разумијевања за малинаре, хладњачари нису, јер још нису одредили откупну цијену, што додатно отежава планове произвођача и годину чини тежом. Произвођачи кажу да је реална цијена три и по марке за килограм.

- Ако не буде тако, можда нећемо ни поштовати ове забране окупљања. Онда ћемо изаћи и тражити своја права овдје у Братунцу или чак пред Скупштином у Бањалуци, јер сваке године смо ускраћени. Исто је тржиште овдје и у Србији, иста је малина, нема никаквог разлога да ми будемо мање плаћени - рекао је Иван Стојановић, предсједник Управног одбора Удружења малинара "Виламет" Братунац.

Томо Симић, власник Пољопривредне задруге "Агроподриње" из Зворника каже да је инвестирано у хладњаче, и, како наводи, ради се о капацитетима који нису јефтини.

За бројна домаћинства у Подрињу малина је једини извор прихода, а надају се да ће у будућности и хладњачари имати више разумијевања за њихов труд, јер у супротном, малињака и "црвеног злата" биће све мање у Подрињу.