latinica  ћирилица
17/08/2020 |  07:48 ⇒ 10:11 | Аутор: СРНА

Почиње примјена интегрисаног здравственог информационог система

Болница Градишка и домови здравља Козарска Дубици, Градишка и Србац прве су установе у којима данас почиње рад интегрисаног здравственог информационог система, што значи да би требало да почну са примјеном електронских упутница, рецепата, картона и картица.

Осигураници у овим локалним заједницама први су у Српској који ће добити електронске картице.

Из Фонда здравственог осигурања Републике Српске су појаснили да није потребно да се стварају гужве у надлежним пословницама Фонда, јер ће и садашња књижица важити све док осигураници не подигну нове електронске картице, које ће добити бесплатно.

- За преузимање нових књижица за сада нису постављени рокови, те их осигураници могу преузети приликом одласка у пословнице ради остваривања неког од својих права из здравственог осигурања - наводе из Фонда.

Из ФЗО раније је Срни речено да ће бити потребан прелазни период да би ове здравствене установе у потпуности прешле на нови систем, односно да би ИЗИС у потпуности профункционисао.

Након ових и остале здравствене установе у Српској постепено ће се се укључивати у овај систем и до краја године већина њих биће увезана у ИЗИС.

Директор Фонда Дејан Кустурић рекао је да су бројне предности овог пројекта - све здравствене установе и институције биће увезане и сви ће имати јединствен увид у медицинске податке пацијента, што ће спријечити дуплирање дијагностике и других услуга, а тако ће смањити и трошкове.

Кустурић је додао и да ће пацијенти сада моћи да виде колико коштају услуге које су им пружене, а плаћа их Фонд.