latinica  ћирилица
23/08/2020 |  11:53 ⇒ 14:02 | Аутор: СРНА

Више стотина возила из Требиња кренуло у ауто-литију ка Клобуку (ФОТО)

Више стотина возила кренуло је данас из Требиња у Световасилијевску ауто-литију до Спомен-капеле у Клобуку, као вид подршке одбрани православних светиња у Црној Гори, а колони возила придружио се и градоначелник Требиња Мирко Ћурић.
Требиње - ауто-литија ка Клобуку - Фото: СРНА
Требиње - ауто-литија ка КлобукуФото: СРНА

Возачи су носили српске тробојке, као и транспаренте на којима је писало "Не дамо светиње", а чуле су се и родољубиве пјесме.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић упутио је поруку јединства, истакавши да нису за нереде и за мијешање у односе других држава, али да мора да се зна да постоји слога и заједништво.

- Није случајно да идемо на Клобук. То је мјесто гдје смо се заједно борили у одређеном тренутку када је требало. Слога је најбитнија, не смијемо да дозволимо било која власт да је у питању да се мијеша у односе Српске православне цркве. Порука је јасна : Не дамо светиње - поручио је градоначелник Ћурић.

Требиње - ауто-литију ка Клобуку (Фото: Срна)

Александар Сарић из иницијативног одбора рекао је новинарима да је уз благослов Његовог преосвештенства владике захумско-херцеговачког Димитрија народ Херцеговине организовао ауто-литију као подршку да се пошаље јасна порука мира, љубави и братске слоге.

Међу бројним учесницима данашње литије је и Сњежана Нинковић која је истакла је да данашњи скуп много значи, те да подржавају браћу у Црној Гори.

- Увијек ћемо подржавати браћу у Црној Гори. Не дамо светиње - рекла је Нинковићева новинарима.

У фебруарској Световасилијевској литији учествовало је више од 10.000 људи, који су пјешке прешли пут од Мркоњића, родног села Светог Василија, до Требиња.