latinica  ћирилица
26/08/2020 |  11:22 ⇒ 19:36 | Аутор: РТРС

Вучић: Финансијска помоћ за Српску; Ускоро први авион из Требиња (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је након састанка са званичницима Српске да ће Србија до краја или почетком наредне године упутити додатну финансијску подршку Српској.
Александар Вучић  (Фото: Будућност Србије/А.В. Instagram) Instagram) -
Александар Вучић (Фото: Будућност Србије/А.В. Instagram) Instagram)

Истакао је да је морална обавеза Србије да буде уз Српску.

- Желимо да људи у Српској сачувају своја огњишта и оно што су им дједови оставили - рекао је Вучић.

Навео је да су разговарали и о веома значајној теми, а то је градња аеродрома у Требињу.

Предвиђа да би први авион са овог аеродрома могао да полети до марта 2022. године.

- То нису мала улагања, али верујем да ће пројекат бити исплатив и од великог интереса за Србију, као и народ у Херцеговори и Црној Гори - рекао је Вучић.

 Истакао је да се разматра и опцију учешћа у реконструкцији аеродрома у Бањалуци, али о томе ће се, како је рекао, тек  причати.

Додаје да ће се формирати заједничка индустријска зона са Српском, гдје би требало заједно да се ради на дионици аутопута од 18 километара.

- Разговарали смо и о подршци младима у пољопривредној производњи, као и примарној пољопривредној производњи - рекао је Вучић.

Како каже, такође је важно да предузећа којима управља Србија имају право на различитим тендерима на нивоу БиХ.

- Причали смо и о образовању. Ићи ћемо на уједначавање школског програма, буквара, као и у заједничким екскурзијама - рекао је Вучић.

      View this post on Instagram

"Imali smo do sada najsveobuhvatniji sastanak, razgovorali smo o svim aspektima odnosa i saradnje Srbije i Srpske. Analizirali smo, što se ekonomske saradnje tiče, sve naše projekte i mi ćemo pre kraja godine i početkom sledeće godine uputiti dodatnu finansijsku podršku Republici Srpskoj. Smatramo to svojom moralnom obavezom i veoma važnim jer želimo da ljudi u Republici Srpskoj sačuvaju svoja ognjišta i ono što su im dedovi, pradedovi i očevi ostavili. Razgovarali smo o podršci mladima u poljoprivrednoj proizvodnji, kao i malim preduzećima u nabavci opreme. Takođe razgovarali smo o obrazovanju i očuvanju jezika i pisma. Radili smo mnogo konkretnih stvari i projekata koji se tiču izgradnje domova zdravlja, škola, ambulanti, obdaništa, sportskih dvorana i svega što može da bude od koristi narodu u Republici Srpskoj i srećni smo kako ti projekti napreduju. Nastavićemo našu najbližu saradnju. Vreme je da mislimo o budućnosti i da sa svima razgovoramo i nalazimo zajednički jezik. Naš najviši cilj je očuvanje mira i čuvanje jedinstva našeg naroda." - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović i predsednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Aug 26, 2020 at 2:52am PDT

Вучић је рекао да ће органозивати заједничка такмичења ученика Србије и Српске.

- Стало нам је до до добрих односа и до Републике Српске и поштовања Дејтонског споразума. Ми поштујемо потписане споразуме - изјавио је Вучић. 

Истакао је да ће Српска и Србија наставити најближу сарадњу.

- Данас смо донијели одлуку да ћемо имати један заједнички празник. То би био дан када је пробијен Солунски фронт, 15. септембар.

-  Мислим да доста помажемо Српској и моја молба је да увијек и у сваком тренутку Српска води интереса и о Републици Србији и о Српској, онаквој каквом ју је прописао Дејтон - навео је он.

Он је рекао да ће у октобру бити премијера првог играног филма о Јасеновцу, те да ће бити упућен позив великом редитељу Емиру Кустурици за филм на другу тему која је од интерса интереса за цјелокупан српски народ.

- Очекујем да то буде ремек-дело, потребно је да изјасни и Кустурица, а Додик је сагласан - рекао је Вучић.

Истакао је да је донесена одлука о изградњи спомен-комплекса Доња Градина-Јесеновац јер желе да постоји комплекс у коме ће се видјети размјера јесеновачких злочина.

Предсједник Србије Александар Вучић и премијерка Србије Ана Брнабић разговарали су са предсједницом Републике Српске Жељком Цвијановић, предсједником Владе Српске Радованом Вишковићем и српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком о раније достављеном документу, у којем се указује на тежак положај Републике Српске унутар БиХ због интервенционизма високих представника, међународне заједнице и Уставног суда.

Састанку су присуствовали министар финансија Србије Синиша Мали, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и министар спољних послова Србије Ивица Дачић.