latinica  ћирилица
31/08/2020 |  15:46 ⇒ 15:46 | Аутор: СРНА

Захтјеве за подстицај поднијело више од 500 привредних субјеката

Више од 500 привредних субјеката У Републици Српској до данас је доставило захтјев за додјелу подстицаја по основу повећања плата запосленима, речено је Срни у Министарству привреде и предузетништва Српске.
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде - Фото: РТРС
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривредеФото: РТРС

Из овог Министарства подсјећају да је данас посљедњи дан за подношење захтјева у другом обрачунском периоду, те додају да су привредници препознали предности Закона о подстицајима у привреди Српске и желе да и посљедњег дана искористе његову могућност и аплицирају за средства.

Захтјеви се подносе путем апликације "е-подстицај", која се налази на сајту Министарства привреде и предузетништва, гдје постоји детаљно упутство за њихово подношење.

Посматрано по дјелатностима, највећи број захтјева за подстицаје поднијели су привредни субјекати из прерађивачке индустрије, односно више од 30 одсто.

Из ресорног Министарства наглашавају да је као резултат примјене овог закона дошло до повећања плата за 20 одсто у односу на износ из марта 2019. године код привредних субјеката који су остварили право на подстицај, као и до раста прихода од доприноса, те повећања броја запослених.

Закон о подстицајима у привреди Републике Српске, чија је примјена почела 1. јула прошле године, успоставио је оквир за додјелу подстицаја привредним субјектима с циљем повећања конкурентности и продуктивности привреде у Републици Српској.

Подстицајна средства предвиђена овим законом додјељују се привредним субјектима по основу повећања плате радника.

Средства предвиђена овим законом се налазе у буџету Министарства привреде и предузетништва за ову годину и додјељују се привредним субјектима по основу повећања плате радника.

Свјесно предности које доноси примјена електронских сервиса, Министарство привреде и предузетништва је још током протекле године максимално поједноставило процес пријаве, те омогућило електронско подношење захтјева за додјелу подстицаја.