latinica  ћирилица
03/09/2020 |  15:33 | Аутор: СРНА

Константно се ради на побољшању услова на Аеродрому Бањалука

Министарство саобраћаја и веза и предузеће Аеродроми Републике Српске континуирано раде на побољшању услова и квалитета услуга на Аеродрому Бањалука, а доказ за то је и убрзан развој авио-саобраћаја који је овај аеродром биљежио у претходном периоду.
Аеродром Бањалука - Фото: РТРС
Аеродром БањалукаФото: РТРС

Из овог министарства наводе да је у наредном периоду планиран пројекат инвестиционог одржавања полетно-слетне стазе с циљем додатног побољшања писте и рулне стазе.

- Тиме треба да се одржи стандард за кретање, полијетање, слијетање и боравак авиона на Аеродрому Бањалука - речено је Срни у Министарству саобраћаја и веза Републике Српске.

Да би се ово реализовало, Аеродроми Републике Српске упутили су иницијативу Министарству саобраћаја и веза за финансијску подршку за санацију аеродромских површина.

У Министарству наводе да је ријеч о међународном аеродрому и да су европске регулативе строге по питању безбједности, те да је неопходно да аеродром испуњава услове како би одржао отвореност и привукао што већи број комерцијалних корисника аеродромских услуга.

Због тога је Влада задужила Министарство саобраћаја и веза, Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију и Републичку дирекцију за обнову и изградњу да изврше додатну анализу стања аеродромских површина.

- Анализа треба да има посебан осврт на писту, да се процијене финансијски аспекти и утврде приоритети санације, те да се о томе обавијести Влада Републике Српске како би се донијела коначна одлука о финансирању - наводе у ресорном министарству.

Из Министарства подсјећају да је, у посљедњем извјештају о спроведеном стручном надзору аеродромског оператора, коју спроводи Дирекција за цивилно ваздухопловство БиХ, констатовано да је опште стање колничке конструкције добро, те да аеродромски оператор ради на отклањању уочених недостатака.

Стручни надзор, који се спроводио кроз 15 тачака, односио се, између осталог, на детаљни преглед маневарских површина, и то на стање оперативне површине, ознака, платформе, те радове везане за зграду терминала и карго објекат.

Надзор се односио и на медицинску службу на аеродрому, службу за контролу опасности од птица и дивљачи, план за ванредне ситуације и слично.