latinica  ћирилица
04/09/2020 |  16:58 ⇒ 20:46 | Аутор: РТС

Потписан споразум са САД о нормализацији економских односа (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић и косовски премијер самопроглашеног Косова Авдулах Хоти потписали су у Бијелој кући споразум са америчким председником Доналдом Трампом о нормализацији економских односа.
Вучић и Трамп у Бијелој кући - Фото: Тwitter
Вучић и Трамп у Бијелој кућиФото: Тwitter

20.45 - Амерички званичници су у блиском контакту са званичницима из ЕУ о споразуму Србије и самопроглашеног Косова за нормализацију економских односа, рекао је данас Ричард Гренел, специјални савјетник америчког предсједника Доналда Трампа.

20.24 - Вучићу на поклон кључеви Бијеле куће

Предсједник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп, симболично је уручио предсједнику Србије Александру Вучићу кључеве Бијеле куће.

20.16 - Амерички предсједник Доналд Трамп честитао је предсједнику Србије Александру Вучићу и премијеру самопроглашеног Косова Авдулаху Хотију на потписивању споразума у Вашингтону, наводећи да су постигли напредак који се чинио немогућим.

19.26 - Нису били лаки дани за Србију, све се убрзава

- Ово су били не лаки за нас. Имаћемо и много важне састанке у Бриселу, чекају нас важни састанци. Све се убразава. Одавде идемо у Брисел, не идемо кући у Београд - нагласио је председник Србије Александар Вучић.

Он се захвалио људима у Србији, на подршци.

- На бризи, што су вјеровали у нас и што воле своју Србију. Србија добро иде напријед -истакао је Вучић.

19.27 - "У овом споразуму немамо чега да се стидимо"

За Србију је ово веома важан споразум и немамо чега да се стидимо, поготово кад се има у виду да су САД земља која је признала независност самопроглашеног Косова, изјавио је предсједник Вучић.

19.11 - Договорен мораторијум у трајању од годину дана

Вучић је истакао да је Приштина навела да ће због тога да имају кризу владе, јер годину дана нема чланства ни у једној међународној организацији, нема признавања.

- То је потврдио и Гренел, као што и ми у тих годину дана не тражимо отпризнавање - навео је Вучић.

19.10 - САД ће гарантовати спровођење судских одлука о манастирима

Договорена је, наводи предсједник Вучић, заштита и промовисање слобода религија и посебно заштиту религијских објеката и имплементацију судских одлука које се тичу СПЦ.

- Овим смо добили да САД кроз билатерални споразум и са нама и са њима гарантују да ће се судске одлуке спорводити у дело за наше вејрске објекте на Косову и Метохији. То се односи и на Пећку патријаршију и за Дечане - напоменуо је  Вучић.

18.54 - Вучић: Такси више нема

Председник  Србије Александар Вучић изјавио је да је приштинска делегација рекла да ће све да потпише само да се врати тачка 10.

- Хоти је на томе десет пута инсистирао. Они су се обавезали својим уговором са Американцима да ће да приступе мини-Шенгену. Тиме ћемо да обезбиједимо слободан проток људи, капитала, услуга. То је за све нас од фантастичног значаја. Такси више нема - казао је предсједник.

18.50 - Отварање Фонда за развој САД у Србији

Предсједник Вучић изјавио је да је само за Србију предвиђено отварање фонда за развој САД, а тога нема за било кога другог у региону.

- То ће значити јак сигнал свим кредитним агенцијама. Показује колико је Америка заинтересована да ради са Србијом. Американци ће са нама радити пројекте - истакао је предсједник Вучић.

18.46 - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је данас потписан билатерални споразум са САД.

18.40 - Трамп: За овакав споразум биле потребне деценије

Амерички предсејдник Доналд Трамп оценио је, после потписивања споразума у Бијелој кући, да су за овакав потез биле потребне деценије.

18.32 - Имамо споразум у руци, који нам даје прилику да економски још више цијели регион напредује, изјавио је за Тањуг из Вашингтона министар финансија Синиша Мали, после потписивања споразума између Београда и Приштине у присуству америчког предсједника Доналда Трампа.

18:22 - Вучић: Одличан састанак са Трампом

- Одличан састанак са председником САД Доналдом Трампом у Овалној соби - написао је предсједник Србије Александар Вучић на Инстаграму.

      View this post on Instagram

Odličan sastanak sa predsednikom SAD @realdonaldtrump u Ovalnoj sobi.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Sep 4, 2020 at 9:12am PDT

18.21 - Предсједник Србије Александар Вучић позвао је америчког предсједника Доналда Трампа да посјети Србију.

18.13 - Вучић: Постоји много разлика, ово је велики корак напријед

Предсјендик србије Александар Вучић изјавио је да између Београда и Приштине постоји много разлика, али да је ово велики корак напријед, преноси Ројтерс.

17.57 - Потписан споразум у Бијелој кући

Предсједник Србије Александар Вучић и премијер самопроглашеног Косова Авдулах Хоти потписали су у Бијелој кући споразум са америчким предсједником Доналдом Трампом о нормализацији економских односа.

17.50 - Трамп: Постигнут продор ка економској сарадњи

Амерички предсједник Доналд Трамп изјавио је у Бијелој кући да су Београд и Приштина посвећени економској нормализацији и да је постигнут продор ка економској кооперацији, преноси Ројтерс.

17:08 - Предсједник Србије Александар Вучић стигао је на састанак у Бијелу кућу. 

      View this post on Instagram

Poslednja provera pred potpisivanje.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Sep 4, 2020 at 8:10am PDT

 

17:06 - Још није почео састанак у Бијелој кући.

Репортер РТС-а из Вашингтона јавља да састанак у Бијелој кући још није почео.

Прије неколико минута испред хотела у коме је одсејла приштинска делегација и даље стоји колна возила која није кренула ка Бијелој кући.

Из албанских извора се сазнаје да дио албанске делегације није задовољан споразумима и да су одложили одлазак у Бијелу кућу.

Српска делегација је кренула ка Бијелој кући.

--------------------

Предсједник Србије Александар Вучић и премијер привремених косовских институција Авдулах Хоти потписаће договорене економске споразуме у присуству Трампа. У документу нема тачке о узајамном признању.

Предсједник Трамп ће након тога одржати са њима кратак састанак у Овалној канцеларији.

Када је ријеч о распореду за данас, Вучића очекује и сусрет са државним секретаром САД Мајком Помпеом.

Не зна се шта ће бити теме разговора, али се очекује да ће Вучић поменути заштиту црквених имања на КиМ и да ће подсјетити Помпеа да Приштина већ годинама није спровела у дјело оно што је потписала у Бриселу, а то је формирање Заједнице српских општина.

Вучић је синоћ рекао новинарима да би могао да се очекује добар споразум.

Послије јучерашњег састанка са представницима Приштине у Бијелој кући Вучић је рекао да је одбио тачку која говори о међусобном признању и да се она више неће појављивати у документима.

Премијер самопроглашеног Авдулах Хоти изјавио је након састанка да је постигнут напредак у економским питањима.

Амерички амбасадор у Београду Ентони Годфри поздравио је напоре Београда и Приштине и поручио да економска нормализација значи посао за младе, нове инвестиције, стабилну и јаку економију.