latinica  ћирилица
04/09/2020 |  18:44 ⇒ 19:45 | Аутор: РТС

Вучић: Ово је билатерални споразум (ФОТО/ВИДЕО)

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је данас потписан билатерални споразум са САД.
Александар Вучић (фото:instagram.com) -
Александар Вучић (фото:instagram.com)

- Ово није трилатерални споразум, већ билатерални споразум који је Србија потписала са САД. Трећа страна није призната као субјект међународног права, што је за нас било веома важно - нагласио је Вучић након потписивања споразума у Бијелој кући.

Отварање Фонда за развој САД у Србији

Предсједник Вучић изјавио је да је само за Србију предвиђено отварање фонда за развој САД, а тога нема за било кога другог у региону.

- То ће значити јак сигнал свим кредитним агенцијама. Показује колико је Америка заинтересована да ради са Србијом. Американци ће са нама радити пројекте - истакао је предсједник Вучић.

      View this post on Instagram

"Razgovarali smo o mnogim temama i predsednik @realdonaldtrump je iskazao želju da dođe u Srbiju. Napravili smo dobar sporazum za Srbiju, postignut je ogroman korak napred. Za nas je veoma važno da kroz ovaj sporazum direktno uređujemo odnose sa najvećom silom sveta i da se bavimo ekonomijom pre svega. Napravili smo bilateralni sporazum sa SAD, treća strana nije priznata što je za nas veoma važno". - Odličan sastanak predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića sa predsednikom SAD @realdonaldtrump u Ovalnoj sobi.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Sep 4, 2020 at 9:12am PDT

Са САД заједно студија о Газиводама

Вучић је истакао да су се две стране слажу да ће да раде заједно са САД на физибилити студији која ће да подели Газиводе.

- Ми у овом тренутку немамо ни киловат струје са Газивода. Како года да то подијелимо и ми ћемо да добијемо. Зато су се они и свађали. Веома је важно да Американци ураде и физибилити студију - навео је Вучић.

САД ће гарантовати спровођење судских одлука о манастирима

Договорена је, наводи Вучић, заштита и промовисање слобода религија и посебно заштиту религијских објеката и имплементацију судских одлука које се тичу СПЦ.

- Овим смо добили да САД кроз билатерални споразум и са нама и са њима гарантују да ће се судске одлуке спорводити у дјело за наше вјерске објекте на Косову и Метохији. То се односи и на Пећку патријаршију и за Дечане - напоменуо је  Вучић.

Вучић: Такси више нема

Вучић изјавио је да је приштинска делегација рекла да ће све да потпише само да се врати тачка 10.

- Хоти је на томе десет пута инсистирао. Они су се обавезали својим уговором са Американцима да ће да приступе мини-Шенгену. Тиме ћемо да обезбиједимо слободан проток људи, капитала, услуга. То је за све нас од фантастичног значаја. Такси више нема - рекао је предсједник.

Шаховска минијатура око израелског признавања КиМ

Председник Србијеје рекао да су домаћини двије делегације мислили да Србија треба да позове Израел да призна независност самопроглашеног Косова.

- На бруталан начин смо одбили међусобно признање, а ово је била шаховска минијатура. Ми смо рекли да то не може да буде за нас суи генерис. Ми смо Израелу понудили и рекли да ако будете поштовали Србију ми ћемо за годину дана да пребацимо амбасаду код вас. А ми не учествујемо у ономе што су потписали Американци и Албанци - казао је Вучић.

"У овом споразуму немамо чега да се стидимо"

- За Србију је ово веома важан споразум и немамо чега да се стидимо, поготово кад се има у виду да су САД земља која је признала независност самопроглашеног Косова, изјавио је предсједник Вучић.

- Не да немамо чега да се стидимо, већ имамо разлог да се поносимо. Видјећете да ћемо се и у разговорима са неким другима позивати на овај споразум - рекао је Вучић.

Додао је и да је његов сусрет са Трампом био веома срдачан, а да се Трамп интересовао за стопу незапослености у Србији, за економију, да је говорио о Фонду за развој.