latinica  ћирилица
05/09/2020 |  12:42 ⇒ 13:06 | Аутор: СРНА

Жупљанин: Злочин у Гаравицама никад не смије бити заборављен

Усташки злочин који се прије 79 година догодио у Гаравицама код Бихаћа никада не смије бити заборављен, поручио је данас изасланик предсједнице Републике Српске Слободан Жупљанин који је присуствовао помену жртвама усташког злочина у овом мјесту.
Слободан Жупљанин - Фото: СРНА
Слободан ЖупљанинФото: СРНА

- Као српски народ и као вјерници Српске православне цркве желимо да са овог мјеста поручимо да нас и историја, али и наша вјера учи да можемо да опраштамо, али заборавити не смијемо. Свим покољењима поручујемо да се овакви злочини никада не смију заборавити, као ни жртве, без обзира којој нацији и вјери су припадале - рекао је Жупљанин.

Он је нагласио да ће и у наредним годинама на овом светом мјесту бити служен помен и тако се од заборава сачувати жртве.

У Спомен-подручју жртвама усташког злочина у Гаравицама код Бихаћа данас је служен парастос за више од 12.000 Срба, жртава усташког злочина почињеног у љето 1941. године.

Према британским изворима, у Гаравицама је за три мјесеца убијено 14.500 цивила, што ово стратиште ставља на друго мјесто по броју жртава у БиХ у Другом свјетском рату.

Убијени становници Бихаћа и околине били су искључиво Срби и у мањем броју Јевреји.

Помен поводом 79 година од злочина на Гаравицама организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.