latinica  ћирилица
06/09/2020 |  17:17 ⇒ 17:43 | Аутор: РТРС

У Тумарама освештан споменик српским борцима

У селу Тумаре на Озрену данас је освештан новоизграђени споменик за 17 погинулих бораца Војске Републике Српске и за једну цивилну жртву рата.
Освештан споменик за пале борце - Фото: СРНА
Освештан споменик за пале борцеФото: СРНА

Средства за изградњу споменика обезбиједили су мјештани уз подршку општине Петрово, из чијег буџета је издвојено 3.000 КМ, саопштено је из Општинске управе.

Предсједник Мјесне заједнице Тумаре Раденко Ђурановић, који је руководио акцијом изградње споменика, рекао је да се коначно остварила жеља мјештана да се од заборава сачува сјећање на погинуле суграђане.

- Маштам 20 година о споменику који ће будућим покољењима свједочити о људима који су за нашу слободу дали животе - рекао је Ђурановић и захвалио начелнику општине Петрово Озрену Петковићу што је обезбиједио неопходна средства.

Петковић је истакао да је изградња споменика знак захвалности онима који су дали своје животе, те да никада не смију дозволити да се заборави да су они животе дали за Републику Српску, за мир и слободу.

Ратни саборац погинулих из Тумара Драган Јокић напоменуо је да је Озрен одвајкада био српски и нада се да ће и остати српски.

Погинулим српским борцима служен је парастос, а цвијеће су на спомен-обиљежје положили чланови њихових породица и делегација општине Петрово.

У Тумарама, озренском селу које је по Дејтонском споразуму припало федералној општини Лукавац, прије рата живјело је око 600 становника, а данас их је ту само четрдесетак, углавном старијих Озренаца, подсјетили су из општине Петрово.