latinica  ћирилица
07/09/2020 |  08:37 ⇒ 14:29 | Аутор: РТРС

Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске

Народна скупштина Републике Српске на посебној сједници расправља о изјави коју је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поднио на одлуку хрватског и бошњачког члана Предсједништва, којом се прихвата приједлог Меморандума о разумијевању између Централне изборне комисије БиХ и Међународне фондације за изборне системе ИФЕС.

 

Пренос можете пратити на програму РТРС-а и нашем порталу.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас у Народној скупштини да је воља грађана светиња за сваки изборни систем, а да је избор чланова Централне изборне комисије БиХ противуставан.

Додик је у обраћању на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске рекао да Република Српска не смије престати да се бави заштитом интереса и да је Изборни закон најзначајнији акт након Устава.

- Зато не смијемо да дозволимо овај меморандум који је закључио ЦИК БиХ као нелегално изабран. Изборе треба да одржимо без мијешања странаца и потребно је ући у иновацију изборног система у БиХ - додао је Додик.

Замјеник шефа клуба посланика СНСД-а Срђан Мазалица сматра да Меморандум о разумијевању између ЦИК-а БиХ и Међународне фондације за изборне системе представља грубо мијешање у изборни процес у БиХ.

Током скупштинске расправе о овом документу, Мазалица је рекао да се Република Српска посебном сједницом о овом питању издигла изнад БиХ.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић рекао је данас да се закључивањем Меморандума о разумијевању између Централне изборне комисије БиХ и Међународне фондације за изборне системе жели управљати бирачким списковима.

Он је поставио питање да ли је мијешање у рад Министарства унутрашњих послова Републике Српске уколико се жели управљати бирачким списковима?

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић оцијенио је да је Меморандум о разумијевању између ЦИК-а БиХ и Међународне фондације за изборне системе веома штетан, јер се желе мијењати правила у изборном процесу.

- Овај меморандум потписан је након што су у мају расписани избори у БиХ, а затим запримљен у Предсједништву БиХ. За озбиљног човјека то је довољно да би схватио шта се жели постићи, а то је мијењање правила током изборног процеса - рекао је Стевандић на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске.

Лидер СДС-а Мирко Шаровић изјавио је да ова странка неће подржати закључке са посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске, те додао да је заказивање сједнице било непотребно.

То што СДС неће подржати заштиту виталног интереса, српски члан Предсједништва Милорад Додик каже да није ништа ново, и да се СДС одавно одрекао национално одговорне политике, прихватајући захтјеве које им испоручује СДА.