latinica  ћирилица
07/09/2020 |  09:37 ⇒ 14:29 | Аутор: СРНА

Додик: Меморандумом се задире у суверенитет избора (ФОТО/ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је данас на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске да је Одлука о одобравању закључивања Меморандума о разумијевању између ЦИК-а БиХ и Међународне фондације за изборне системе, веома штетна и деструктивна по виталне интересе Српске, јер се њиме задире у суверенитет избора.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- У свом мандату суочен сам са одлукама два бошњачка члана Предсједништва који ме прегласавају у питањима која су значајна за витални интерес Српске. То се десило и приликом гласања о наведеној одлуци - рекао је Додик у обраћању посланицима у Бањалуци.

Он је нагласио да као члан Предсједништва БиХ мора да води рачуна о свакој одлуци која би задирала у интересе Републике Српске.

- Спољна политика је у рукама Предсједништва БиХ и зато је потребно консензусом доносити одлуке, а ако га нема онда долази до прегласавања као и сада. Зато је потребно затражити изјашњавање Народне скупштине Републике Српске која је коначни арбитар. Ово право Скупштине треба ојачати - додао је Додик.

Према његовим ријечима, ако буде прихваћен Меморандум изборни процес у БиХ би био дат неком другом.

Меморандум није техничка помоћ институцијама, већ мијешање у изборе

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао да је Меморандум о разумијевању између Централне изборне комисије БиХ и Међународне фондације за изборне системе није техничка помоћ институцијама БиХ, како то жели да прикаже предсједник СДС-а Мирко Шаровић, већ директно мијешање у изборне процесе у БиХ и то је на штету интереса Републике Српске.
Реплицирајући Шаровићу на посебној сједници Народне скупштине Српске, Додик је рекао да је овај меморандум на штету интереса Републике Српске и заложио се за фер и поштене изборе у БиХ.

Додик каже да је, без обзира на то што има санкције САД, и даље мишљења да у БиХ треба спровести слово Дејтонског мировног споразума.

- Ја и сада радим са САД, али нисам никада био њихов поданик. Да сам био поданик 2000. године никада Младен Иванић не би дошао на позицију члана Предсједништва БиХ - рекао је Додик.

Он је поручио Шаровићу да је у свом обраћању брано интересе БиХ, те да ће опозиција на предстојећим локалним изборима поново доживјети изборни дебакл.

Додик је рекао да је друга ствар што опозицији не одговарају фер и поштени избори.

Он је навео да је Шаровић поданичка политичка личност међународној структури и политичком Сарајеву, те да има страх од новембра када буде саопштавао резултате избора својој политичкој партији.

- Мислим да су за вас политичке громаде у свом патриотизму и односу према Републици Српској Ненад Стевандић, Дарко Бањац и други, који вам нису дозволили да наставите путем издаје, те политичке организације која је заслужна за то што је створена Република Српска - истакао је Додик.

Повезане вијести:

УЖИВО - Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске