latinica  ћирилица
11/09/2020 |  22:11 ⇒ 22:15 | Аутор: СРНА

Нови Сад: Претпремијерно приказан филм "Име народа"

У Новом Саду вечерас је претпремијерно приказан филм "Име народа" који прати живот и рад Светозара Милетића, највеће личности у историји српске Војводине и једне од најзначајнијих личности у цјелокупној историји српског народа.
Претпремијерно приказан филм "Име народа" - Фото: СРНА
Претпремијерно приказан филм "Име народа"Фото: СРНА

Филм о највећем и најутицајнијем српском политичару у Аустроугарској у другој половини 19. вијека, Светозару Милетићу /1826-1901/, који је био и угледни адвокат тог времена, као и велики борац за присаједињење Војводине Краљевини Србији, прича је о човјеку који тражи правду за свој народ.

"Име народа" режирао је Дарко Бајић, сценарио је написао Милован Витезовић, а главну улогу тумачи Љубомир Бандовић.

Иницијативу за снимање филма покренуо је предсједник Покрајинске владе Игор Мировић, у оквиру обиљежавања стогодишњице присаједињења Војводине Краљевини Србији.

Прича је испричана кроз визуру Милетићеве кћерке Милице Томић, једног од првих бораца у свијету за равноправност жена.

Пројекцији у Српском народном позоришту /СНП/ присуствовале су бројне јавне личности из свијета филма, умјетности и политике.

Пројекцији је присуствовао и редитељ Дарко Бајић, као и глумачка екипа предвођена Бандовићем, Ањом Павићевић, Андријом Кузмановићем, Милутином Мимом Караџићем и Аном Франић, као и предсједник Покрајинске владе Игор Мировић.

У филму је учествовало више од 100 глумаца и највећим дијелом сниман је на територији АП Војводине.

Подршку снимању филма дали су Покрајинска влада, Министарство културе и информисања, Филмски центар Србије, град Нови Сад, као и поједине војвођанске локалне самоуправе.

"Име народа" сутра ће отворити познати Палићки филмски фестивал у Суботици.