latinica  ћирилица
13/09/2020 |  12:05 ⇒ 12:13 | Аутор: РТРС

Најскупљи сир на свијету прави се у Србији (ФОТО)

Можда се најскупља вина производе у Француској, кавијар у Ирану, маслиново уље у Грчкој, али најскупљи сир производи се у Србији.

Овај сир производи се у Специјалном резервату природе Засавица код Сремске Митровице.

Цијена по килограму је невјероватних 1.000 евра, а прије неколико година стигла је информација да је за њега у Лас Вегасу издвојено чак 3.000 долара.

- Први на Балкану смо отворили фарму музних магарица, тренутно има око 250 грла, али само дио њих може дати довољне количине млијека, дневно је то око 200 милилитара. За килограм сира потребно је 25 литара млијека и веома тешко се производи, све се ради ручно. Многи су покушавали да пронађу формулу, јер је то јако тешко због самог састава, али наш тим стручњака након неколико година истраживања успио је то да уради. Ту лежи разлог за његову цијену - рекао је за РИНУ Слободан Симић, управник Специјалног резервата природе Засавица.

Сир од од магарећег млијека (фото: RINA)

Најскупљи сир у свијету производи се у паковањима од 50 грама. Пријатног је укуса, а оно што га чини изузетним (поред цијене) свакако је и његово благотворно дејство на здравље, јер магареће млијеко има низак проценат млијечне масти и има 60 пута више витамина Ц него обично кравље млијеко.

- По свим параметрима основна сировина је индентична мајчином млијеку. Када може беба да га пије онда знате да је првенствено јако, хранљиво и здраво, има 50 одсто више протеина него кравље. Иначе одличан је као лијек за кожу, бронхитис и астму код дјеце, као и за плућна обољења и опоравак организма након тешких операција. Скоро су сви су читали и да је у древна времена магареће млијеко користила и чувена Клеопатра како би сачувала младост и љепоту - каже Симић.

Фото: РИНА

Српски магарећи сир из Засавице пробали су и британски принц Чарлс и његова супруга Камила, а трагом те информације прије неколико година у резерват код Сремске Митровице стигао је и лични биограф британске краљевске породице, за њим и екипа Би-Би-Сија.

Слободан каже да годишње успије да произведе око 100 килограма овог деликатеса и он се у малим паковањима продаје у свим земљама свијета.

Извор: РИНА