latinica  ћирилица
14/09/2020 |  13:12 ⇒ 15:46 | Аутор: СРНА

Соколац: Обиљежен Дан несталих и погинулих у протеклом рату (ФОТО)

Полагањем вијенаца на Војничком спомен-гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу и служењем парастоса у Манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији, данас је обиљежен Дан несталих и погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату.
Соколац - обиљежен Дан несталих и погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске - Фото: СРНА
Соколац - обиљежен Дан несталих и погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату Републике СрпскеФото: СРНА

Милка Кокот, која 28 година трага за својим братом и оцем, који су почетком 1992. године одведени у непознатом правцу из породичне куће у Бућа Потоку, изразила је незадовољство поступком тражења несталих.

Она је истакла да је велики број породица несталих исцрпљен дугогодишњим трагањем и немилости других, те нагласила да у тој борби трагања за најближима не могу бити сами, већ очекују да иза њих стане држава.

- Зар није крајње вријеме да ми дођемо до истине, да имамо хумку, да дођемо и прислужимо свијећу - нагласила је Кокотова.

Драгана Кусмук рекла је да је тијело њеног оца Јова Кошарца пронађено тек након 12 година дуготрајног и мукотрпног тражења и да познаје много потомака страдалих српских бораца и цивила који још нису пронашли посмртне остатке најближих.

Према њеним ријечима, дјеца погинулих бораца нису задовољна статусом у заједници, посебно када је ријеч о запошљавању ових категорија.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић рекао је новинарима да је данас одата почаст жртвама протеклог рата, у специфичној ситуацији, јер је ријеч о људима чији посмртни остаци до данас нису пронађени да буду достојно сахрањени.

Он је нагласио да је најтеже разговарати са породицама које знају да су изгубили своје најдраже, али не могу да их пронађу и достојно сахране.

Соколац - обиљежен Дан несталих и погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске (Фото: СРНА)

Лучић је изразио мишљење да у Српској има много ствари које се проглашавају националним интересом, а које су мање битне од питања несталих.

- Сматрам да власти у Српској требају да проналазак несталих, а њих је више од 1.600, прогласе виталним националним интересом и да се томе посветимо максимално - изјавио је Лучић.

Он сматра да тужилаштво и судови такође морају да буду ажурнији по питању тражења и проналаска несталих и цивила и војника да би се коначно ставила тачка на овај проблем.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да у посљедњих годину дана готово ништа није урађено по питању тражења несталих.

Он је истакао да је пронађен велики број припадника других народа и да, када је ријеч о Србима, готово нема никаквих резултата.

Бјелица је нагласио да на подручју Сокоца има неколико породица које годинама траже своје нестале и још нису добиле никакву информацију.

Он је оцијенио да је Комисија за тражење несталих лица политизована и да не ради свој посао како треба.

Бјелица је истакао да је српски народ за истину јер жели да докаже да у минулом рату жртве нису биле само из других народа, већ да су страдали и Срби, као и да су у рату у БиХ сви изгубили и да нико није добио.

Један од доказа, како је навео, јесте и Војничко спомен-гробље Мали Зејтинлик на Сокоцу, гдје је сахрањено готово 1.000 српских бораца из општина око Сарајева које су до потписивања Дејтонског мировног споразума биле под контролом Војске Републике Српске, као и зидови манастира на Равној Романији, на којима су уписана имена више од 4.000 бораца погинулих у одбрани Сарајевско-романијске регије.